Участници в кулинарно риалити готвиха по антични рецепти в Никополис ад Иструм

Публикувано на ср, 3 авг. 2022
3487 четения

Кулинарното риалити ‘’Гозбата на България’’ засне епизод с антични рецепти, приготвяни преди векове в Никополис ад Иструм. Честта да готвят сред руините на римския град се падна на готвачите от Отбор 1- младата актриса Патрисия Господинова и възпитаникът на НСА и Мистър България Евгени Коцев и на техните домакини от Отбор 2 – Димитър и Анна Спасови, които отскоро живеят за постоянно във великотърновското село. Те приготвиха пиле с вино по рецепта на римския автор на готварски книги Марк Гавиий Апиций и десерт от 18 век по местна рецепта. Тъй като Спасови са членове на клуб по исторически възстановки, готвиха в подходящи за епохата облекла.
„Този епизод от предаването беше по-неконвенционален, защото се върнахме много назад във времето. По този начин представихме не само античната кухня, но и археологическия обект Никополис ад Иструм. За готвенето се водихме по рецепта от единствената чисто кулинарна книга от онова време, достигнала до нас – „De re coquinaria“, на най-известния автор на такива книги в древността – Апиций“, разказа Димитър Спасов.
При приготвянето на ястието участниците използват продукти като в древността, които в съвременността не са типични за нашата кухня, заради навлизането от Америка на домата, царевицата и други земеделски култури. По тази причина вкусът на храната е странен за сегашните ни рецептори. По онова време сладкото от соленото не е разделяно, което се случва на много по-късен етап при французите, а впоследствие се разпространява и по целия свят. В античността всяка една подправка е и един вид консервант, защото тогава големият проблем и основната идея на кулинарията е да съхрани храната, а не да я направи по-вкусна, пояснява Спасов. Ястието, което приготвят участниците в епизода на предаването, е по рецептата „Пиле Хелиогабал“, носеща името на един от най-спорните и ексцентрични римски императори. То се прави предимно чрез варене на продуктите, което е нещо типично за античността. Десертът, който участниците приготвят, е сладка каша от запържено брашно и захарен сироп, сервиран върху круши от градината на Спасови.
„Освен че изпълнихме рецептата, която не е много трудна, както и всички останали рецепти от римско време, ние говорихме доста за историческия период, за региона, за произхода на Никополис ад Иструм и какво може да види съвременния турист посети историко-археологическия резерват. Самият тип предаване предразполагаше за това, защото то е с опознавателна цел, но погледнато през кулинарната призма“, каза Спасов и допълни, че екипът на предаването е проявил интерес и към други места във В. Търново и околността и вероятно ще заснеме още епизоди в региона.
Готварското предаване започва своя втори сезон през септември по телевизия “Евроком”, след като миналата година излъчи първите кулинарни битки между домакини и водещи по телевизия “ММ онлайн”. Акцентът на “Гозбата на България” не са известни готвачи, а млади хора, аматьори в кухнята, които откриват красотата и смесицата от вкусове на традиционната кухня през погледа на обикновените хора в различни градове и села на България. Гостуването на екипа на предаването в Никополис ад Иструм се осъществи с подкрепата и организацияна на Йорданка Атанасова, кмет на село Никюп.

Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново