Установен е източникът на оцветяване на водите на Янтра

Публикувано на ср, 20 сеп. 2023
1090 четения

Установен е източникът на оцветяване на водите на река Янтра във В. Търново. Това съобщават от Регионалната екоинспекция. Във ведомството са постъпили сигнали за оцветяване на водите на река Янтра в чертите на града в синьо-лилав цвят.
От експертите на РИОСВ е извършен оглед по течението на реката от Стамболовия мост към кв. „Чолаковци“. Обходени са Присовското дере и дерето край „Терем Ивайло“ ЕООД, където не е установено оцветяване. Проверен е участъкът от реката към кв. “Чолаковци”, където в района на бившето тролейбусно депо е констатирана колекторна тръба, от която изтича цветната вода. На място е извършено пробонабиране от експерти на Регионалната лаборатория във В. Търново и анализ на място. Допълнително ще бъде извършен анализ по показатели на взетата водна проба в лабораторни условия.
На обходените места не е установена умряла риба, уточняват от РИОСВ.
Съвместно с „ВиК Йовковци“ ООД е извършен оглед на шахтите, в които заустват предприятията в района и които могат да бъдат евентуални източници на замърсяване. Установено е, че в шахта за битови води, преди заустване в градския колектор, на територията на „Кроношпан България“ ЕООД постъпват оцветени води в синьо-зелен цвят. Касае се за боя, използвана в производството, която по информация на дружеството е безвредна. Изпускането й в шахтата е преустановено.
От РИОСВ ще предприемат административнонаказателни мерки към дружеството за установеното нарушение.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново