Успешно приключи проект на Гимназията по моден дизайн за междуетническа толерантност

Публикувано на чт, 29 окт. 2020
549 четения

Гимназията по моден дизайн във В. Търново успешно приключи проект за подобрено включване на учениците от етнически малцинства в иновативни действия за интеркултурно образование. В него участваха над 65 ученици, 8 доброволци, над 10 родители , представители на партньорите на училището, Регионалното управление на образованието и други, информираха изпълнителите на проекта. Гимназията е реализирала 6 проектни дейности, на които ръководители са били различни учители.
“Разработихме и въведохме чрез интерактивни уроци програми по “Екология и здраве” с ръководител Елка Бакова, “Физкултура и спорт” с ръководител Георги Гърев, “Музика” с ръководител Емилия Лазарова, “Моден дизайн” с ръководител Боряна Мочева и “Географски маршрути” с ръководител Камелия Джанабетска, която е и координатор на проекта. Една от най-интересните групи дейности беше наречена “Иновативни заедно – равни шансове за млади изследователи””, разказа Боряна Мочева, директор на Гимназията по моден дизайн.
В поддейностите учениците са направили историческо изследване на тема “Празници и обичаи на етносите във Великотърновския край”, географско изследване на тема “Обекти, свързани с бита, поминъка и духовния живот на различните етноси” и три тематични проучвания в областта на модния дизайн, свързани с различните етноси във Великотърновския край. В резултат на това са били създадени интеркултурен календар, три географски етно- маршрута и модна колекция “Етноси”, дело на учениците от различните етноси в гимназията под ръководството на техните учители.
“Радвам се, че чрез този проект деца от 8 до 12 клас и от различни етноси бяха заедно. Това за нас беше най-важната цел, която постигнахме”, каза още Мочева.
Проектът “Единни в многообразието – иновативни действия за интеркултурно образование” в Професионална гимназия по моден дизайн – В. Търново, се финансира от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства и в приложение на Плана за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование в ПГМД – В. Търново, за миналата и настоящата учебна година.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново