Успехите на 15-годишен болярин доведоха директора на престижен колеж във Велико Търново

Публикувано на пн, 7 окт. 2019
5085 четения

Успехите на 15-годишния великотърновец Николай Широков доведоха директор на престижен швейцарски колеж в старата столица. Марк Силвърстайн ръководи колежа “Сейнт Чарлз”, където учи талантливият болярин. Заради отличната подготовка в България, Широков-младши е започнал обучението си в 9 клас. Впечатлен от знанията на българското дете, директорът на колежа решил да посети училището в родния му град, за да се запознае отблизо с образователната система у нас.
Г-н Силвърстайн гостува в ОУ “Св. Патриарх Евтимий” в петък, като беше посрещнат от директора на училището Иваничка Петкова и нейния екип, директора на общинската дирекция по образование Пенка Игнатова, както и от родителите на Ники – Калина и Николай Широкови. Двамата директори обмениха информация за учебните заведения, които управляват. Колежът “Сейнт Чарлз” е от типа частен пансион, създаден е в края на XIX век. Намира се в подножието на замъка Порантри, като кампусът се състои от училищна сграда, параклис и спортен комплекс, плувен басейн и киносалон. На възпитаниците на колежа се предлага двуезична програма за обучение на френски и английски език, но децата могат да изучават още два езика, като могат да избират между английски, френски, немски, италиански, латински/гръцки или мандарин.
На срещата в ОУ “Св. Патриарх Евтимий” бяха обсъдени и възможностите за обмен между двете училища, както и създаването на общинска програма за подпомогане на даровитите деца, които нямат финансови възможности за обучение зад граница.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново