Уникална българска сватба се проведе в Мийковци

Публикувано на ср, 15 юни 2016
2542 четения

Младите бяха бракосъчетани от кмета на Община Елена Дилян Млъзев.

IT специалистите Анна и Пламен си казаха “да” по традиция от векове

От българско по-българско. Така може да бъде определена уникалната автентична сватба на двама млади хора, които избраха да се врекат във вярност по стара традиция в еленското село Мийковци. Снимките от венчавката им получиха невероятен отзвук в социалните мрежи и събраха стотици коментари с пожелания и похвали за инициативата.
Анна е от Силистра, а Пламен от Сливен. Запознават се в София, но животът ги отвежда във Велико Търново. Работят в областта на IT технологиите. Научили от собственичката на една от къщите за гости в село Мийковци Кристина Василева, че могат да сключат брак както едно време и бързо се съгласили. Кристина ги упътила към Светослав Петров, който работи в Общината в Елена, но хобито му е да събира носии.
През миналата години Светослав направил възстановка на стара сватба на венчавката на българи, които живеят в Германия. Целта била гостите им от чужбина да се запознаят със старите български традиции. Състояла се в музейния комплекс в Елена.
Сватбата на Анна и Пламен била в неделя – 12 юни. Бракосъчетанието е извършено от кмета на Елена Дилян Млъзев като длъжностно лице от Общината.
Тържеството се провело в две съседни къщи за гости в Мийковци. Церемонията започнала от своеобразния дом на младоженеца, който бил изведен под звуците на гъдулка, гайда, тъпан. Музикантите били от Котел. Избръснали младежа на чешмата в двора, майка му го закичила с варакосана китка, която била позлатена.
Вестители тръгнали към дома на булката, за да известят там, че сватбарите идват да вземат момичето, след тях тръгнали и всички останали, начело с младоженеца и кръстниците. Роднините на булката ги посрещнали още на вратата на двора, започнали да ги питат за какво са дошли, черпили ги с вино, дарявали ги с кърпи, спазвайки стриктно традициите отпреди векове. Едва след това ги пуснали вътре в двора, където бащата на момичето дал на бъдещия си зет да цепи дърва, за да види дали може да работи. След като издържал изпита, дошъл моментът на краденето на булката, което се състояло на чардака. Роднините на момчето дали доста кесии с пари, докато получат булката.
Като влязъл при бъдещата невеста, Пламен сложил златна пара в единия ѝ цървул, за да ѝ пасне по-добре. Тогава бащата на булката я извел на двора с кърпа на главата и я предал на кума. Дошъл ред и на един от най-силните моменти в сватбата – прощаването на момичето с нейните близки. Както традицията повелява, то става под звуците на “Ела се вие превива”.
В къщата на младоженеца се състоял гражданският ритуал. Момчето и момичето получили благословията на родителите си, свекървата подканила булката да отиде на чешмата с менците, където да махне булото и да го закачи на плодно дръвче. Този обичай е типичен за региона на великотърновско и се нарича ходене на сокай.
Девойката напълнила менците и влязла с тях в новия си дом. Така сватбата завършила. До сега в Еленско не е имало такава сватба, обяснява Светослав Петров.
Весела КЪНЧЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново