Творци от ВТУ демонстрираха мозайка и калиграфия в Боженци

Публикувано на вт, 11 апр. 2023
278 четения

Преподаватели, докторанти и студенти от катедра “Стенопис” и катедра “Графичен дизайн и визуални комуникации” на Факултета по изобразително изкуство към ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” гостуваха в Музея на архитектурно-историческия резерват “Боженци”. Там през тематичните дни 8 и 9 април творческият екип от катедра “Стенопис” проведе работилница “Мозайка”, като представи възможностите на артистичната, класическа, стенописна техника на гостите на музея. Ръководителят на Катетедра “Стенопис” доц. Борис Желев, проф. д-р Владимир Аврамов, гл. ас. д-р Даниел Иванов, гл. ас. д-р Анастасия Тонкова и докторант Елпида Лайлакиду заедно със студентите Силвия Иванова, Елеонора Галинова, Надежда Вълчева, Алекс Панова, Беатрис Балевска и Мария Белчева твориха в празничните дни, когато Лазаровден и Цветница добавиха допълнителна пъстрота в палитрата на мозаистите.
Благодарение на гостуването на екипа от Катедра “Графичен дизайн и визуални комуникации”, с ръководител доц. Пеньо Пенев, заедно със студентите Преслава Тодорова и Адриан Косев посетителите на МАИР “Боженци” се включиха и в творческа работилница “Калиграфия”. По време на заниманията малки и големи се запознаха с тънкостите в красотата на ръкописния шрифт и разбраха за майсторството и усърдието, което е нужно, за да изглеждат думите изящни, разказа д-р Тонкова.
Домакините от МАИР “Боженци” заедно с РСО “Централна Стара планина” съдействаха това събитие за пореден път да бъде част от Културния календар на музейно-архитектурния комплекс в китното селце Боженци.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново