Цяло лято децата се забавляваха в библиотеката в Поликраище

Публикувано на чт, 15 сеп. 2022
330 четения

Лятната ваканция свърши, а заедно с нея приключи и инициативата “Лято в библиотеката”, организирана от НЧ “Развитие” в Поликраище. Участниците тази година наброяваха 40 и заедно с библиотекарката Татяна Кушева и няколко специални гости четоха, рисуваха, играха, твориха, разхождаха се и научиха нови и интересни неща. През цялото време всички бяха много организирани, отговорни и активни.
“Благодарим на тези прекрасни, любознателни, умни и талантливи дечица за желанието, интереса, старанието и вниманието, за слънчевите усмивки и невероятните емоции, които споделихме с тях през изминалите два месеца и половина. Започнахме от средата на юни и успяхме да осъществим общо 19 мероприятия”, сподели Кушева. Програмата включваше заниманието “Обичам да рисувам с приятели” и 2 занятия в STEM кабинета в местното училище, където участниците конструираха самолет, ракета и наблюдателна кула. Децата рисуваха красиви птици, изработваха чаши и подноси, отговаряха на любопитни и забавни въпроси и се запознаха със сметалото абакус. Те присъстваха на урок по православие, проведен от отец Зоран в църквата, поднесоха венец и изпълниха програма пред паметника на Васил Левски по повод 185-годишнината от рождението му и четоха приказки от Елин Пелин във връзка със 145-те години от неговото рождение. Участниците в инициативата рисуваха с цветни тебешири, подредиха фотоизложба “Моето вълшебно лято”, радваха се на представлението на гостуващия магичен театър “Фикси”, включиха се в творческа работилница “Морски спомен” с активното съдействие и помощ на дългогодишната доброволка към библиотеката Светла Ганева, с която изработваха сувенири с миди, рапани и охлювчета. В заниманието “Интересно е да си библиотекар” децата влязоха за малко в ролята на библиотекари, като търсеха, предлагаха и записваха книги на читателите. По повод 120 години от рождението на Ангел Каралийчев” те четоха негови творби, а в занятието “Оцеляване сред природата” заедно със старшина Йонко Христов научиха много полезни неща. За децата бяха организирани забавни спортни игри в училището с Бахар Осман, преподавател по спортни дейности. Те оцветяваха героите на Ангел Каралийчев – Тошко Африкански, Ането и Житената питка, срещнаха се с писателите Стефан Митев и Веселина Кожухарова, направиха си драматизация на разказа “Рибките със златните опашки” от “Тошко Африкански”, която представиха пред децата от ДГ “Димитър Генков” в селото, посетиха предприятие за захарни изделия, като накрая завършиха летните занимания с почерпка и награди, осигурени от спонсори, разказа библиотекарката.
“Мисля, че постигнахме добри резултати и полза от допира с библиотеката, с книгите и четенето. И тя, нашата прекрасна библиотека, беше жива, дишаше с неизчерпаемата детска енергия и се усмихваше с лъчезарните детски личица, откликваше на жаждата и желанието им да участват, да творят, да показват знания и умения във всяко едно наше начинание. Разделихме се доволни и удовлетворени от всичко, което заедно осъществихме, но продължаваме да бъдем заедно и занапред”, каза Кушева, допълвайки, че библиотеката очаква целогодишно своите читатели, защото книгата е духовна храна, без която не можем да растем, да се развиваме и реализираме.
На всички лъчезарни участници в лятната работа на библиотеката тя и менторите в отделните занимания, пожелаха да са упорити, борбени, самостоятелни, неотклонни в постигане на целите си, любознателни, четящи, ученолюбиви и знаещи.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново