Цвета Галунова – за шахмата, Веско Маринов, Крит и мечтите си

Публикувано на пн, 13 Ян. 2020
5789 четения

На куп неща, които обича, се е посветила великотърновката Цвета Галунова и посвещава цялата си енергия на 24-годишна млада жена на каузите, в които вярва. Защото просто иска да е добра във всичко.
Името ѝ все още мнозина свързват главно с шахмата. Стартът на кариерата ѝ в този спорт бе повече от впечатляващ – на 8 г. тя стана европейска шампионка до 10 г. на ускорен шах, стана седма в света, шампион на България във всички възрасти, единственият трикратен носител на купа “Търновска царица”…
Започнала да се занимава с шах на 4 години и половина и скоро участвала в първия си турнир. Към този спорт я насочи нейният баща проф. Тодор Галунов. “Беше ми много интересно, петгодишна на един турнир в Кранево се научих как се движи конят, това беше фигурата, която ме затрудняваше най-много. Включиха ме на един училищен турнир в СУ “Вела Благоева” до 8 клас, а аз на 5 години го спечелих. Баща ми се занимаваше с мен много сериозно, всеки ден тренирахме по 3 часа”, спомня си Цвета.
В този период успехите идват един след друг – става първа в Европа, има и второ и трето място от европейски първенства, 7-мо и 13-о на световни, шампионка на страната във всяка възраст. Тогава играе за ВТШК, а после за “Г. Даскалов”, “Виктори” (Благоевград), ЦСКА… Цвета признава, че от малка обичала да рита топката с момчетата, да кара колело и никога не си е играла с кукли.
Е, с навлизането в пубертета интересите ѝ се попроменили и чак на 17 г. решила отново да се занимава по-сериозно, но най-силните ѝ години остават между 8 и 10. Сега е в Топ 10 на жените у нас, рейтингът ѝ е 2150, а най-висок е бил преди две години – 2248.
“Шахматът е много интересна игра, той е начин на живот. Пътуваш доста, срещаш се с много нови хора. От малка пътувам по света и срещам различни култури. Предизвикателство е да намираш най-добрите ходове. Но всъщност шахът е отражение на вътрешния свят на човека и характера му. Има връзка между трудностите зад шахматната дъска и живота – липса на увереност, трудно вземане на решения, показва върху какво може да работи човек”, споделя Цвета Галунова.
Признава, че сега вече се е затрупала с толкова много друга работа и осъзнава, че кариерата ѝ на шахматист не е приоритет. “Шахът изисква огромни жертви, трябва да жертваш всичко останало. Той е и тежък психически спорт, не искам да насочвам цялата си енергия там, защото искам да бъда добра в много други области. Има една английска мисъл, че няма как да се обясни чувството, което изпитва човек, когато се обвинява заради един сгрешен ход. Само шахматист може да го разбере…”
Днес вече основната ѝ роля е на треньор в работата с деца. Преди 6 години започнали да работят заедно с Даян Нинов, нямали никакви средства, които им трябвали за участия в турнири. Решили да влезат в едно училище и да попитат дали може да работят с деца. Директорът Ангел Янчев приел идеята и започнали да водят тренировки. После поели и “Димитър Благоев”, и “Славейков”, и “Бачо Киро”, усетили, че им харесва и могат да се развиват в тази посока. “Решихме да основем клуб и на 17 април 2016 г. учредихме ШК “Асеневци”. Дойде идеята да обхванем и други общини, като първата бе Павликени. Това е град с големи шахматни традиции. Кметът инж. Манолов прегърна идеята и се появи първият турнир “Маринополци”. Започнахме да тренираме павликенските деца, после и общините Лясковец, Полски Тръмбеш, Горна Оряховица, а отскоро и Долна Оряховица… С наши познати основаваме там и клубове, защото това дава възможности за финансирането им на място. Брат ми Георги Галунов помага с тренировките”, разказва Цвета и добавя, че са създали един добър продукт, но търсят финансиране за децата. От Община В. Търново финансирането им за успехите м.г. е 347 лв… Работят с над 250 деца от областта, включително и от детски градини – от 5-годишни до 7 клас, имат и възрастни състезатели.
Мечтаят да направят оупън турнир с награден фонд над 10 000 лв., с международно участие. Да участват дори гросмайстори, да дойдат всички български шахматисти.
По-свободно време ѝ остава само лятото, когато може да се посвети на своята игра и да събира сили за новия сезон. Получава покани и участва в турнири, скоро ще ходи на такъв в Париж с френския ѝ клуб, а през март ще бъде на о. Крит с гръцкия си отбор “Аногия”. Неотдавна бе на оупън турнир в Кап д’Агд (Франция), където паралелно с него се провежда закрит турнир с най-силните в света. Анатолий Карпов открива и закрива турнира, като т.г. играл срещу победителя, там бе и най-силната шахматиска в света – 4-кратната световна шампионка Хоу Ифан.
“Като малка много обичах Капабланка, защото стилът ми наподобяваше неговия – нетипично за възрастта си бях много силна в ендшпила. Сега се възхищавам на Карлсен, много обичам Ананд”, разкрива Цвета.
Любимото ѝ място на света е о. Крит, където може да живее с месеци. “Там има специална енергия, планина, отвсякъде заградена с вода. Хората там са много различни – усмихнати, дружелюбни. Аногия е уникално селище, като една комуна. Мъжете са облечени в черно, с дълги бради, всеки носи оръжие, не допускат полиция… Изглеждат много сурови хора, но когато те допуснат до себе си, имат много меки сърца и са изключително щедри. Когато има сватба, се кани цялото село и всички участват в подготовката. Подготовката трае един месец и всички се събират на общи маси. Много обичам България, но част от сърцето ми е в Крит”, признава великотърновката.
Обожава планинските преходи, колоезденето, плуването, дори плувала маратона “Галата – Варна”. От 7 г. е вегетарианка, не яде месо и дори млечни продукти – колкото по здравословни причини, толкова и от хуманни. “Против съм унищожаването на животни, не искам да съм част от тяхното страдание. Мъжките теленца веднага отиват за телешко месо, а кравите умишлено се държат постоянно заплодени, за да дават мляко. Отделно ги инжектират непрекъснато с хормони”, споделя тя.
За себе си казва, че се опитва да е честен и отговорен човек, да бъде позитивна. Убедена е, че това, което отправяш като енергия, се връща обратно към теб, когато се усмихваш на хората, те ти отвръщат с усмивка.
Родът ѝ е от Караисен, там живее баба ѝ. Младежи от селото се опитват да възродят културния живот – два пъти поканили театър, правили кинопрожекция, хоротека. Имат идеи отново да ги повторят, да направят турнир по тенис на маса, да канят аниматори, които да забавляват децата, тъй като все още има детска градина. Друга идея е в два месеца всеки уикенд да канят известните хора от селото – Пламен Иванчев, който се занивама с капоейра, Цвета с шахмата, археологa Калин Чакъров, оперната певица Калина Вачкова – всеки да бъде представен с това, което е постигнал. За тези прояви също търсят финансиране.
Българската естрада е другата любов на Цвета Галунова, обича също руската музика, старите градски песни… В нейното семейство винаги се е слушала българска музика. “Вярвам във въздействието на хубавата музика и че тя може да възпитава, да създава морал и ценности в хората. Харесвам много Георги Христов, Васил Найденов, “Тоника”, ФСБ, Тони Димитрова, но Веселин Маринов е нещо различно. Той е най-добрият певец, защото в съчетанието количество и качество на песните е ненадминат. Пътувахме често с моите родители и в колата от пет касети три бяха на Веско. С мама обичахме да пеем песните му. Това бяха албумите “Вино и любов”, “Трифон Зарезан” и “Горчиво вино”, всички по стихове на Евтим Евтимов и музика на Тончо Русев.
Доста време живеех само с тези три албума, но когато отидох на негов концерт, чух и другите му песни. Това беше през 2013 г. Оттогава ходя на всички негови концерти – не пропускам тези в НДК, в “Арена Армеец”, в цялата страна, летните и коледните му турнета. И не ми омръзва, въпреки че познавам цялото му творчество. Двамата с Ивелин Станев направихме фенклуба “Вино и любов”, а преди броени дни организирахме срещата му във В. Търново. Първо мислех, че няма да дойде никой, а после – че не можем да съберем желаещите… В края Веселин Маринов сподели, че много му е харесало и с удоволствие ще дойде отново. Искам да запаля любовта на хората и да тръгнат по концертите му”, казва тя.
Следващата ѝ голяма мечта е да направи във В. Търново един клуб, в който да се слуша само българска музика, а у нас някой ден да има и такава телевизия.
А към всяка мечта Цвета тръгва с открито сърце и душа. Вероятно затова и ги постига…

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново