Цените на имотите бележат ръст спрямо миналата година

Публикувано на пн, 20 сеп. 2021
1936 четения

Средната цена на жилищата във В. Търново е около 600-620 евро/кв.м, като се забелязва лек ръст с около 5 % спрямо миналата година. В момента цените на имотите започват от 560-580 евро/кв.м и достигат до 650-680 евро/кв.м. Тези цени са за жилища ново строителство, които са в етап на изграждане и при възможно най-ранно завършване в средата на 2022 г. Очакванията са тогава цените да тръгнат плавно нагоре предвид предстоящото влизане на България в Еврозоната, инфлацията и други фактори, прогнозира Калоян Ганев, управител на “Сентчъри Хоумс”. По-високите цени на квадратен метър той определи с поскъпването на строителните материали и труда. По думите му в момента купувачите се делят на два типа. Едните са хора, които търсят първо жилище или такива, които искат да заменят наличното с нещо по-добро, а вторият тип са купувачите, които търсят т.нар. инвестиционни имоти.
“Има голям недостиг на качествени жилища – апартаменти с две спални, в хубави коопераци, с добра локация. Предпочита се сградите да са газифицирани, да не са много големи, а по-малки, с по-хубави общи части. Но има недостиг на такива жилища и изключитлено рядко излизат на пазара, задържайки се наистина за кратко. Цените за такива жилища съответно са по-високи”, коментира Калоян Ганев.
Цената за подобни качествени апартаменти – нови или ремонтирани, минават 1000 евро/кв.м, а по-луксозните стигат до 1200 евро.
Относно инвестиционните имоти, такива се купуват от наши сънародници в чужбина, които поради инфлацията и страха от несигурността за своите спестявания, инвестират в жилища. Купуват предимно маломерни апартаменти, което стимулира строителните фирми да изграждат подобни жилища. Търсене има и от хора от областта, както и от съседни региони, предвид факта, че във В. Търново има много студенти. Също така старата столица е сред най-посещаваните градове както от родни туристи, така и от чужденци, което е предпоставка за инвестиция в покупката на имот.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново