Царевец посреща туристите с пропусквателна система

Публикувано на ср, 21 окт. 2020
3862 четения

Всички туристи, които искат да се разходят на Царевец, ще минават през пропусквателна система. Вчера започна монтирането ѝ на входа на крепостта, като идеята е посетителите да маркират баркода на билетите си, за да могат да преминат. По този начин туристите ще се пропускат поетапно и ще се следи стриктно за точния брой на посетителите. “Пропусквателната система е във връзка с реализирането на проект за разработване на електронна система за продажба на билети за три музейни обекта – Царевец, Мултимедийния посетителски център “Царевград Търнов” и църквата “Св. 40 мъченици”. Впоследствие ще бъдат монтирани такива системи и на други обекти”, уточни д-р Иван Църов, директор на Регионален исторически музей – В. Търново. Докато заработи системата на Царевец, туристите ще бъдат пропускани както досега.
Подобни устройства за контрол на достъпа има в редица музеи и други обекти в страната.
Фирмата, която монтира съоръженията в старата столица, е “Ен Ер Джи Софт” ЕООД със седалище в Русе. Дружеството е избрано с обществена поръчка, обявена през април т. г. Според сключения договор инвестицията е за над 53 000 лв. с ДДС. Поръчката включва шест броя турникети с вградени Wifi и GPRS модули, автоматизирани релсови системи и два броя покривна конструкция за съхранение на UPS, ел. захранващия блок, модули и др.
От няколко месеца в сградата на Община В. Търново е монтирана система за контрол на достъпа и работното време за служителите в администрацията.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново