Трима зрелостници от ПГЕЕ “М. Ломоносов” имат пълни шестици на матурите

Публикувано на пт, 10 юни 2016
183 четения

Трима абитуриенти от Професионалната гимназия по електроника и електротехника “М. Ломоносов” в Горна Оряховица са изкарали пълни шестици на държавните зрелостни изпити. Само седем младежи от област Велико Търново са успели да се справят без грешка със задачите от матурата по математика, а един от тях е възпитаникът на училището Здравко Хвърлингов. Божидар Стоянов и Цветослав Цонев са двамата пълни отличници от матурата по английски език.
Отличен 5,78 е средният успех на зрелостниците от гимназията по математика. По английски език и по предметите от философския цикъл учениците също са постигнали много добър успех, съответно 5,13 и 4,67.
Общо 162 са получените оценки от зрелостните изпити на наши ученици, а матурата по български език и литература са положили 81 младежи, като нито един от тях няма слаба оценка, отчете директорът на “М. Ломоносов” инж. Филип Филипов. Добър 4,10 е средният успех на училището по роден език, при Добър 4,10 за областта.
По биология и здравно образование успехът на учениците е Добър 4,20. Само по един ученик се е явил на изпитите по физика и астрономия и по история и цивилизация. Те са оценени съответно със Среден 3,18 и Добър 3,73. По география и икономика успехът е Добър 3,58.
При пресмятането на средния успех са включени и слабите оценки, като само един ученик от обучаваните в дневна форма през тази учебна година е допуснал оценка слаб по география, обясни инж. Филипов. В изчислението на средния успех участват и двойките на още трима ученици, обучавани в предходни години, които също са по география. Видно е, че по-мързеливите ученици избират този учебен предмет на матурата, считайки, че там може да отговорят на въпросите от обща култура, коментира директорът на гимназията.
Освен дипломи за средно образование учениците от “М. Ломоносов” получават и свидетелства за професионална квалификация. Сега те полагат изпити за придобиване на степен на професионална квалификация, а резултатите от тях ще бъдат обявени след 17 юни.
“Качествената подготовка през годините дава своите резултати в края на гимназиалния етап и ние се гордеем с постиженията на нашите възпитаници. Естествено, заслугата за техните успехи, освен на тях самите, е и на нашите учители, които влагат сили, време и енергия, за да можем да кажем накрая “Ние успяхме!”, не крие удовлетворението си инж. Филип Филипов.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново