Трима министри отстъпиха постовете си на ученици от област Велико Търново

Публикувано на чт, 26 мар. 2015
863 четения

Ралица Цветанова от СОУ “Вела Благоева” (вдясно) вчера се срещна с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Момичето седна в управленския стол на министъра на външните работи Даниел Митов.

Зам.-кметът на Община Велико Търново Снежана Данева-Иванова прие Габриела Николова и Зорница Георгиева от ПГТ “Д-р Васил Берон” и Венцислав Пасев от СОУ “Вела Благоева”.

Десетокласничките Магдалена Лазарова и Полина Аврамова станаха част от екипа на частния съдебен изпълнител Виктор Георгиев.

Трима министри отстъпиха постовете си на ученици от област Велико Търново за един ден. Единадесетокласничката Ралица Цветанова от СОУ “Вела Благоева” седна в управленския стол на министъра на външните работи Даниел Митов. Абитуриентката Цветомила Трънкова от Старопрестолната гимназия по икономика пое Министерството на околната среда и водите. Десислава Шишманова е гордостта на Държавната търговска гимназия в Свищов. Зрелостничката от специалност “Икономическа информатика” оглави Министерството на земеделието и храните. Един работен ден като началник на политическия кабинет на министъра на икономиката прекара и Габриела Гатева от СОУ “Вела Благоева” от 12 клас.
Благодарение на инициативата “Мениджър за един ден” на Джуниър Ачийвмънт – България младежите са участвали в заседание на Министерски съвет и са видели отблизо как се вземат важните решения в държавата. След това са посетили Народното събрание, където са били посрещнати от Цецка Цачева.
Изявените ученици имат куп отличия, а за да стажуват в министерствата, са преборили конкуренцията на десетки свои връстници от страната. Ралица Цветанова например участва в Креативен лагер на учебните компании в Боровец, а нейният отбор в оспорваното състезание за най-добра бизнес идея. Цветомила учи икономика и мениджмънт и е участвала в 20-дневна производствена практика в град Брага, Португалия. Габриела Гатева е президент на Учебна компания “Виктория” и е носител на едноименната училищна награда за отличен успех и активно участие в живота на СОУ-то.
Около 30 ученици от четири училища в региона и петима студенти от Великотърновския университет се включиха в инициативата “Мениджър за един ден”. Те имаха възможност да тестват своите умения и планират кариерното си развитие в община В. Търново, местната дирекция на НАП, при частни съдебни изпълнители и различни фирми. Няколко гимназисти поеха управлението на своите училища.
С 12 ученици в програмата се включи търновското СОУ “Вела Благоева”. Цели три дена ректор на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” беше Преслава Михайлова. С работата и отговорностите на училищния директор Ангел Янчев се запозна Теодор Борисов от 12 клас, а негов заместник стана Ангел Топалов от 11 клас. Сложните сметки в счетоводството пое Евгени Калчев.
Девет възпитаници на ПГ по туризъм “Д-р Васил Берон” също станаха мениджъри за един ден. Те стажуваха основно в ключовите дирекции на Общината и в своето училище. Станислава Бонева от 12 клас влезе в екипа на Столична община – София, а Полина Гецова от 10 клас – при данъчните.
Дванадесетокласникът Цанислав Николов от специалност “Оперативно счетоводство” стана директор на Старопрестолна гимназия по икономика за един ден. Той участва успешно в много състезания, конкурси и олимпиади, работи по няколко международни проекта и програми на Джуниър Ачийвмънт. От няколко години училището осъществява пълноценно партньорство с фирма “Микроинвест”, а учениците от специалност “Икономическа информатика” използват специализирания им софтуер, провеждат производствената си практика в офиса на фирмата. Вчера мениджмънта на програмистите пое Памела Кьойбашиева от 12 клас.
Златина ДИМИТРОВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново