Трима герои в книга участваха на представянето ѝ във Велико Търново

Публикувано на ср, 7 Дек. 2022
971 четения

Премиера на втория том на книгата “Духът е воля”, събрал 47 вдъхновяващи истории на хора със специални потребности, се проведе във В. Търново. Тя е четвърта част от поредицата “Личностна енциклопедия” на Академично издателство “Талант” на ВУАРР, инициирана от неговия основател проф. д-р инж. Димитър Димитров. На представянето на книгата в старата столица присъстваха трима от героите в нея.
Роденият във В. Търново Камен Марков е без лява подбедрица, но с подколенна протеза прохожда на 1 година, както всички деца. Завършва Природо-математическата гимназия, след това “Бизнес икономика” и различни курсове по програмиране. Работи като софтуерен инженер. От ученик тренира лека атлетика. През 2009 г. става световен шампион по хвърляне на копие за юноши до 18 години в Нортвил, Швейцария. Три години по-късно завоюва европейска титла за младежи в скока на дължина, а през 2015 г. с щафетата на България печели титла на световното първенство за младежи в Стоук Мандевил, Англия.
Пламен Бойчев е родом от Ресен. Въпреки вродената левостранна хемипареза (Детска церебрална парализа), той сбъдва мечтата си да рисува. Завършва “Графика” във Великотърновския университет и става учител по изобразително изкуство в ПМГ “Васил Друмев”. Има самостоятелни и общи изложби в София, Бургас, Пловдив, В. Търново. Организира и благотворителни изложби. Отличен е с грамота “Пазител на традициите” през 2011 г.
Третият специален гост на събитието бе Кристиян Генев от Трявна. Когато прохожда, родителите му забелязват, че не стъпва добре с левия крак. Но това не е пречка да постигне върхове в спорта като параолимпиец: четвърти на тласкане на гюле на Европейското първенство през 2011 г. в Бърно, вицерепубликански шампион на гюле при мъжете през 2012 г., републикански шампион през 2013 г., един от 10-те най-добри спортисти на НСА, където завършва “Кинезитерапия” и “Младежки дейности и спорт”. През 2014 г. става републикански шампион в тласкане на гюле и мятане на диск. Работи като кинезитерапевт в МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов” – Трявна, а освен това е и общински съветник.
Гостите благодариха за възможността да споделят своите истории, които развълнуваха до сълзи някои от присъстващите. Специални гости на представянето бяха проф. д-р Марияна Иванова, ректор на ВУАРР, Милена Деянова, редактор на книгата, Мая Пешева-Владкова, директор на Дирекция “Социално подпомагане” във В. Търново, и Росица Димитрова, директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване” в Общината в старата столица.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново