Три военни оркестъра от България и Белгия свириха заедно в центъра на Велико Търново (снимки)

Публикувано на чт, 21 сеп. 2023
346 четения

Три военни оркестъра от България и Белгия преминаха по главната улица във В. Търново и свириха заедно пред сградата на МДТ „Константин Кисимов“, с което дадоха старт на 16-ото издание на Международния фестивал на военните духови оркестри. Единственият у нас подобен форум се провежда в дните около празника на Независимостта на България – 22 септември, а негов домакин не случайно е града, в който през 1879 г., при избора на княз Александър Батенберг е засвирил първия духов оркестър. Великотърновци и гостите на старата столица видяха и чуха изпълненията на Гвардейския представителен духов оркестър от София, Кралския военновъздушен оркестър на Кралство Белгия от Брюксел и Фестивалния военен духов оркестър “Маестро Николай Косев”, съставен от формациите на Националния военен университет “Васил Левски”“ във В. Търново и на Втора тунджанска механизирана бригада от Ст. Загора. Част от събитието беше и Представителен курсантски блок на висшето военно училище в старата столица, с командващ ст. лейт. Петър Славов. В центъра на болярския град  прозвучаха химните на България, Белгия, на Българската армия, на В. Търново, хитове на Майкъл Джексън и Лайнъл Ричи, „AC/DC“ и др.

„Този фестивал е сред събитията в нашия културен календар, с които се гордеем. Благодаря, че сте тук, въпреки трудностите, и че отново ще говорим на езика на музиката, който е и език на единението, че пак носите толкова цвят и красиви емоции на жителите и гостите на старата столица“, каза Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново, който отправи приветствията си към военните оркестри, организаторите на фестивала, официалните гости и зрителите. Той припомни, че първите сведения за военните духови оркестри датират още от 11 век и посочи интересни факти от историята им.

„В. Търново ежегодно е домакин на множество културни мероприятия, но несъмнено фестивала на военните духови оркестри се отличава с нещо – той е предвестник на един от най-хубавите празници в родината ни, а именно обявяването на нашата Независимост“, каза бриг. ген. Иван Маламов, началник на НВУ „Васил Левски“, подчертавайки, че военните оркестри предават силата и духа на българския народ.

При откриването на фестивала беше връчена и почетната статуетка на името на маестро Николай Косев и Валери Вълев, учредители на фондация “Международен фестивал на военните оркестри”. С нея бе удостоен майор Стивън Веркутер, главен командващ на военните оркестри на Кралство Белгия.

„Когато през 2006 г. проведохме първото издание на фестивала, един от чуждестранните оркестри, които гостуваха при нас, беше Кралският военен оркестър на Кралство Белгия. Щастлив съм, че имам честта да връча третата такава награда именно на негов представител“, каза Събин Събев, член на Управителния съвет на фондацията.

Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част, воден от подп. Ради Радев, е уникален по своята същност. Неговият професионализъм и високо майсторство съчетават изпълнението на произведения от широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класика и поп музика. Оркестърът от Белгия, воден от майор Джонатан Дюмолен, идва за втори път в България. Той е създаден през 1946 г. под името „Музиката на Брюксел“, а през 1947 г. официално е признат за „Музиката на военновъздушните сили“. От 1995 г., като посланици на военновъздушните сили, музикантите носят фуражката на Ордена на Леополд. През месец октомври 1996 г., по време на бляскава церемония, крал Алберт II им дава титлата „Кралска музика“. Фестивалният военен оркестър, воден от диригента кап. Цветомир Василев и ст. Ивайло Цветков, представя НВУ във всички официални събития, празнични концерти и фестивали. Той носи името на майор Николай Косев, който дълги години беше диригент на Военния оркестър на НВУ и председател на фондация „Международен фестивал на военните оркестри“.

Организатори на фестивала са фондация “Международен фестивал на военните оркестри”, НВУ и Община Велико Търново. Събитието се провежда под егидата на министъра на отбраната.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново