Три училища в областта са отличници на матурите

Публикувано на пн, 7 юни 2021
7419 четения

Зрелостниците от Американския колеж, ПМГ “Васил Друмев” и ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” във В. Търново са се представили най-добре на тазгодишните Държавни зрелостни изпити. Четирима са учениците с по 2 пълни отлични оценки. Това са Любомира Манева от ПЕГ”Проф. д-р Асен Златаров” във В. Търново, Маргарита Караиванова, Ивета Иванова и Десислав Керчев от Американския колеж в старата столица. “Общо 114 ученици имат по 2 отлични оценки над 5,50. 44 от тях са от Природоматематическата гимназия, 33 от Езиковата гимназия, 10 са от Американския колеж във В. Търново, 8 – от СУ “Г. Измирлиев” в Г. Оряховица, 5 са от СУ “Николай Катранов” в Свищов, а с по 3-ма, 2-ма или 1 отличник са останалите училища. Общо 25 са учениците с по две слаби оценки, като миналата година са били 32-ма. Най-много са те от ПГХТ “Проф. д-р Асен Златаров” в Г. Оряховица. За това информира Розалия Личева, началник на РУО-В. Търново, която допълни, че резултатите от матурите, проведени в областта, показват сравнителна устойчивост, без съществени разминавания спрямо предходните години.
Като цяло на матурата по Български език и литература са се явили 1475 зрелостници. От тях 10% са с отлични оценки, а 7% са със слаби. Постигнатият брой точки за област В. Търново е общо 50,64, което приравнено в оценка по шестобалната система е Добър 4,12. Спрямо резултатите за страната, точките в областта са с 2 по-малко, а спрямо резултата от предходната година – с 3 т. по-малко. Това обаче е на фона на значителния напредък при резултатите от матурите по БЕЛ през миналата година, което означава, че те са съизмерими с последните 5 години.
Като резултати по БЕЛ в оценки най-високи са постиженията на учениците от Американския колеж във В. Търново, които са постигнали среден успех Мн. добър 5,25. Следват възпитаниците на ПМГ “Васил Друмев” в старата столица с успех Мн. добър 5,03, ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” с Мн. добър 4,99, СУ “Николай Катранов” в Свищов с Мн. добър 4,70 и СУ “Георги Измирлиев” в Г. Оряховица с успех Мн. добър 4,53.
Като цяло има разлики в средния успех по БЕЛ с около 1 до 2 десети в почти всички училища. Най-голямо повишение има при резултатите на учениците от Свищовската ПГ “Алеко Константинов” с 0,34. По-сериозно намаление на успеха има само в три училища, в които учат много малко ученици, поясни Личева.
На втория ДЗИ по предмет по избор са се явили 1001 зрелостници. Слабите оценки са 7%, а отличните – 20%. По учебни предмети най-голямо повишение на успеха има по Химия и опазване на околната среда и Физика и астрономия, но те се избират и от малък брой зрелостници. При по-масовите ДЗИ най-устойчиво увеличение на успеха има по Филосовски цикъл, където резултата е Добър 4,44. При най-масовия ДЗИ по Английски език резултатът е Мн. добър 5,30, като е с 0,02 по висок от предходната година. По Биология и здравно образование успехът е същия като миналата година – Добър 4,07. По География и икономика има съвсем малък спад от 7 стотни и успех Среден 3,77. За втория ДЗИ най-голямо е увеличението на резултата на учениците от СУ “Вела Благоева” във В. Търново и на ПГСАГ “Ангел Попов” в старата столица. Като цяло най-висок сумарен резултат от всички втори ДЗИ по предмет по избор имат учениците от ПГАТ “Цанко Церковски” в Павликени, но там са се явили само двама зрелостници. С втори най-добър резултат са учениците от Американския колеж във В. Търново, със среден успех Мн. добър 5,34. Следват ПМГ “Васил Друмев” в старата столица със среден успех Мн. добър 5,27, СУ “Николай Катранов” в Свищов – Мн. добър 5,23 и ПЕГ Проф. д-р Асен Златаров” – Мн. добър 5,20. Общо 15 са училищата в област В. Търново, които са постигнали среден успех Мн. добър, посочи Личева.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново