Три общини получават 8 млн. лева по Програма за развитие на селските райони

Публикувано на ср, 20 Сеп. 2017
379 четения

Почти 8 млн. лв. получават общините Павликени, Златарица и Лясковец по проекти на Програмата за развитие на селските райони. Вчера в присъствието на премиера Бойко Борисов, на церемония в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и директорът на ДФ “Земеделие” Живко Живков връчиха първите сключени договори на подмярка 7.2 “Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”. Кметовете на 15 общини получиха подписани договори с общ размер на одобрената субсидия от над 43 млн. лв.
Най-голяма за областта е субсидията на Павликени, почти 6 млн. лв., които се отпускат за реконструкция и рехабилитация на общинска пътна мрежа. Кметът на Общината инж. Емануил Манолов обясни, че ще бъдат ремонтирани 12,2 км пътни отсечки между селата Павликени и Върбовка – 7,2 км, както пътят между Дъскот и Паскалевец – 5 км. Предвиденият срок за ремонтите е 36 месеца с отчитане на проекта. Ще използваме зимните месеци за техническа подготовка, за да може в ранна пролет догодина ремонтите да започнат, каза инж. Манолов.
Той подчерта, че Общината благодари за одобрения проект за ремонти на пътищата, тъй като във Върбовка има работещи структури – винарска изба, кариера, успешни земеделски производители. С една по-добра инфраструктура ще помогнем на бизнеса да се развива още по-добре и да открива повече работни места, коментира кметът на Павликени.
Почти 400 000 лв. получи Лясковец за ремонт и обновяване на читалище “Напредък – 1870”, а средствата са насочени към подобряване на условията за развитие на културно-образователната и творческата дейност. По този начин ще бъде разширен и улеснен достъпът за хора с увреждания, като бъде подменено сценичното обзавеждане, столовете в салона, осветлението, озвучителната система.
Това е вторият проект за читалището, който Лясковец изпълнява. Чрез Националния доверителен екофонд са вложени 753 000 лв. за енергийна реконструкция и модернизация на читалището. Иновация на проекта беше монтирането на датчици за контрол на температурата и нивата на въглероден диоксид във въздуха. С енергийната ефективност ще се пестят годишно 600 MWh и ще бъдат намалени въглеродните емисии със 150 т.
Малката община Златарица също има одобрен проект за 1,8 млн. лв. Кметът Пенчо Чанев каза, че ще бъдат ремонтирани 7 км улици в Златарица, Шивачево, Калайджии и Родина. Имаме амбицията ремонтите да приключат бързо, ако случим хубаво време, коментира Чанев.
Благодарение на политиката на ЕС за развитие на селските райони, много от малките общини в България имат възможност да реализират проекти, важни за икономическото, социалното и екологическо развитие на районите. През този програмен период – 2014-2020 г., ПРСР за България дава възможност за инвестиции от 5,7 млрд. лв. в малките населени места.
Общо до момента в подмярка 7.2 са одобрени 63 проекта на стойност близо 80 млн. лв., съобщиха от МЗХГ.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново