Три екипа ще следят за преписвачи на матурите

Публикувано на пт, 19 май 2017
142 четения

По три различни екипа ще следят за преписване на държавните зрелостни изпити, които започват днес. По изискване на просветното министерство за поредна година матури ще се провеждат само в зали с видеонаблюдение, а камерите ще следят комисия от училището, от Регионалното управление по образованието и от МОН. “За да спрем преписването, ще бъдем много по-взискателни и към квесторите на изпитите. Ще упражняваме контрол дали изпълняват отговорно задълженията си, а за тези, които не се справят, ще има наказания”, обясни началникът на РУО инж. Розалия Личева.
1854 дванадесетокласници от област Велико Търново се очаква да се явят на първата задължителна матура по български език и литература. Изпитът ще се проведе 24 училища, от които девет са в старата столица. Зрелостниците ще бъдат разпределени в 161 зали, а в тях ще дежурят 417 квестори, съобщи образователната шефка. Кандидатите за втората задължителна матура, която ще се проведе на 22 май, са 1561. За тях са ангажирани 147 класни стаи и 407 квестори.
Повече от 300 ученици са пожелали оценката им от изпита по професия да се впише като резултат от втория зрелостен изпит. Новото тази година е, че решаването на тестовете е организирано по модули. Всеки от модулите ще бъде с различна продължителност в зависимост от предмета, по който се провежда изпитът, посочи Розалия Личева. Матурите по български език и литература, френски език, немски език, руски език, испански език, италиански език, история и цивилизация и философски цикъл са разделени на три модула, като първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. Изпитите по английски език и география и икономика са също с три модула, но при тях само първият е 60 минути, а вторият и третият са по 90 минути. Изпитите по математика, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование и физика и астрономия ще се проведат в два модула, като първият е с продължителност 90 минути, а вторият – 150 минути.
След като изтече определеното време за даден модул, съответният лист с отговори ще бъде затворен в плик и зрелостникът няма да има възможност да се връща и да прави поправки по него. това също се прави с цел превенция на преписването, каза Розалия Личева.
За първи път тази година писмените работи на зрелостниците ще се проверяват по електронен път и в специално създадени оценителни центрове по региони., като в нашата област са обособени три центъра. Проверителите на матурата по роден език са общо 13 и ще работят в СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново и в СУ “Димитър Благоев” в Свищов. В ПГ по строителство, архитектура и геодезия “Ангел Попов” ще се разположат 13 учители, които ще проверяват тестовете от втората задължителна матура по предмет по избор. Писмените работи ще се сканират в София, а след това педагозите ще имат достъп до тях по електронен път.
За поредна година в дните на ДЗИ-тата ще се провежда и националното външно оценяване на седмокласниците. На изпитите се очаква да се явят 1763 ученици. Писмената проверка ще се проведе в общо 154 зали в училището, в които учениците се обучават. 440 квестори ще следят за нормалното протичане на препитването, което ще започне от 10 часа. В оценяването ще участват и 14 деца със специални образователни потребности.
620 седмокласници са пожелали да решават тест за външно оценяване по английски език, 7 – по руски и 4 деца – по немски език. Изпитите ще се проведат на 29 май, а получените резултати се приравняват към европейската езикова рамка, каза още шефката на РУО.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново