Тракийската трагедия да влезе в учебниците иска “Памет за 1913”

Публикувано на вт, 17 Дек. 2013
173 четения

“Настояваме нарочното физическо изтребление на българите през 1913 г. да влезе в учебниците. По темата да се направят и игрални, и документални филми. Да се знае, че е имало още по-страшно и от Баташкото клане. Народното събрание да гласува специална декларация в памет на десетките хиляди българи, изклани или изгорени преди 100 г., така както прие декларация от 10.11.2012 г. в памет на 19 жертви на т.н. възродителен процес!” Около това послание се обединиха учредителите на създаденото в неделя “Национално движение – Памет за 1913 година”.
26 журналисти, юристи, писатели, поети, бизнесмени, си поставиха за цел осветляване на трагичните събития от всички възможни днешни гледни точки, свързани със събитията около разорението на българите от Беломорска и Одринска Тракия през 1913 г.
“Първата ни задача, каза председателят на движението Иван Бунков, гл. редактор на вестник “Нов живот” и председател на Асоциацията на регионалните вестници в България, е новосъздадената организация да подкрепи писмото на 33-мата български интелектуалци до Парламента по повод извършените кланета при потушаването на Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) и 100 г. от геноцида над тракийските българи (1913 г.).
“Искаме да знаем къде са били държавата и църквата в това страшно време”, подчерта Бунков. Той обясни, че идеята за създаване на “Памет за 1913 г.” възникнала след като Георги Петков издаде книгата “Кървавата 1913”. В нея потомъкът на избити в с. Гугутка родове емоционално разкрива подробности за масовото клане, предавайки спомени на преки очевидци и на наследници.
Адвокат Елена Костова – Петкова добави, че “Памет за 1913 г.” е създадено в обществена полза, няма политически претенции и не обслужва политически интереси. То обслужва само паметта на българина. Към него могат да се присъединят всички, които милеят за род и Родина, движението не е ограничено само за наследници на тракийските родове. То ще работи в синхрон с всички родолюбиви организации и, разбира се, на първо място със Съюза на тракийските дружества в България.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново