Торнадо премина през Велчево

Публикувано на чт, 20 юни 2019
3465 четения

Торнадо премина край великотърновското село Велчево. Необичайното явление е забелязано на 15 юни в землището на селото в местността Кръста, намираща се между Плаково и Велчево. За щастие торнадото не е нанесло щети в населеното място, тъй като е било извън него, разказа кметският наместник на Велчево Мустан Юсменов. Вихърът е забелязан и от някои от жителите на селото.
“Бях на гости в едно английско семейство, когато започна да гърми. Излязох навън и видях небето цялото почерняло. Тогава забелязах фунията да се движи в посока Плаково. Веднага влязох в колата, защото започна страшна буря – дъжд и град. Стоях вътре, докато отмине, защото не можех да изляза, макар че къщата ми е на 500 м. Всичко плуваше във вода. Когато се прибрах, видях, че кухнята ми е наводнена, нещо, което никога досега не се е случвало”, разказа 72-годишният Петьо Душков. Той е категоричен, че досега не е виждал подобно природно явление.
Торнадото е сравнително рядко, но все пак срещано явление и у нас. Метеоролозите го наричат смерч. Започва с купесто-дъждовни облаци. Въздухът под облака се завихря и образува фуния, като по-топлият въздух близо до земята се изкачва нагоре, а по-хладният се спуска надолу. За щастие у нас мощни стихии не се случват заради релефа и географските особености, а ако се образуват, са по-малки и преминават бързо, обясняват експертите.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново