Чужденци ще тропат народни хора в лозята на Церова кория

Публикувано на ср, 8 Февр. 2017
456 четения

Чужденците, които живеят в Церова кория, трескаво се подготвят за празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан. Всяка вечер те репетират в читалището български народни хора, за да участват на тържеството в лозята, съобщи кметът Христо Кунчев. В групата са холандци, англичани, полякиня и украинка. Миналата година те регистрират етногрупа “Радомира интернешънъл”, а през лятото участват на фолклорен фестивал в Китен, откъдето се завръщат с няколко награди.
Радомира е старото име на Церова кория, затова чужденците си го избраха и за лице на етногрупата им, обясни Кунчев. Вече са изучили 5-6 вида хора и се справят много добре с неравноделните тактове.
Всяка вечер в читалището се чува народна музика, а чужденците ситнят ръченица под ръководството на хореографа Николай Събев. Танцьорите нямат търпение да затропат в лозята на 12 февруари, когато в селото ще празнуват Трифон Зарезан. Вече имат и народни носии, които ще покажат за първи път на празника.
Имаме 1060 дка с лозя, които вече са собственост на “Ловико Сухиндол”, отчете кметът. Той допълни, че в селото върви и конкурсът за най-хубаво вино “Винария 2017 г.”, а резултатите ще бъдат обявени на самия Трифон Зарезан.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново