Чужденец влиза в местния парламент на Велико Търново

Публикувано на нд, 11 апр. 2021
5953 четения

Нидерландецът Якоб ван Бейлен, който от години живее в старата столица, се очаква да влезе във Великотърновския общински съвет. Той ще заеме мястото на адвокат Калоян Янков от “Демократична България – Обединение“, който бе избран за народен представител от IV МИР. Решението за това кой ще е новият общински съветник обаче се очаква от Районната избирателна комисия в старата столица.

Това ще е поредната промяна в състава на местния парламент, след като преди седем месеца в него влезе Светослав Дермански от „Алтернативата на гражданите“ на мястото на напусналия общински съветник доц. Светлозар Стойков.

Якоб ван Бейлен е познат на великотърновци като един от най-активните участници в антиправителствените протести миналата година. Той не пропускаше да се включи в тях, като винаги се отличаваше с носените на протестите интересни картини, придружени с актуални лозунги. Нидерландецът следи отблизо политическата обстановка в страната, често присъства на заседанията на Общинския съвет и участва в обсъжданията на бюджета на Община В. Търново. За себе си казва, че се чувства половин българин. Стъпва за първи път в страната през далечната 1967 г. През 2008 г. се установява за постоянно, като първоначално живее във възрожденския град Котел, а през 2014 г. се премества във В. Търново. Два пъти е участвал в местните избори като кандидат за общински съветник.

Също така Якоб ван Бейлен притежава уникална колекция от килими, която включва богато разнообразие на модели, изработени от най-известните килимарски школи у нас в Чипровци и Котел, както и творения от съседни страни.
Весела БАЙЧЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново