Четвъртокласниците от областта са в Топ 5 в страната на диктовката на миниматурите

Публикувано на ср, 12 юни 2019
1123 четения

Четвъртокласниците от област В. Търново се наредиха сред най-добрите в страната на диктовката по роден език, която е част от националното външно оценяване по български език и литература. Със среден успех от 5,13 точки учениците от региона заемат престижното 4-то място и са само на 4 стотни от победителите от област Благоевград.

1810 четвъртокласници от 62 училища в областта са завършили начално образование тази година. Четирите миниматури се проведоха в 4 начални, 38  основни и 16 средни училища, съобщи експертът в Регионалното управление на образованието Захаринка Чакалова. Средният бал по предмети е 13,01 точки и е по-нисък от миналата година, когато малките ученици са постигнали успех 14,18 точки при максимален 20. Въпреки това т.г. ученици от областта са успели да се предвижат с една позиция напред и заемат 15-о място сред всички 28 области.

1763 ученици от 4 клас са се явили на миниматурата по български език и литература, а средният успех е 12,99 точки. Единствено по този предмет има леко повишение на успеха в сравнение с м.г., когато той е бил 12,65 точки. В Топ 5 на класирането влизат НУ “Цани Гинчев” в Лясковец”, свищовските СУ “Цв. Радославов” и СУ “Н. Катранов” и ОУ “Св. П. Евтимий” във В. Търново. В дъното на таблицата остават ОУ “Хр. Смирненски” във Водолей, ОУ “Хр. Ботев” във В. Търново и ОУ “Св. П. Хилендарски” в Г. Оряховица.

1760 четвъртокласници са положили миниматура по математика. Средният бал е 12,13 точки като има лек спад на успеха в сравнение с м.г. Сред отличниците в точната наука се нареждат ОУ “Св. П. Евтимий” във В. Търново, СУ “Цветан Радославов” в Свищов, СУ “Г. Измирлиев” в Г. Оряховица и търновските СУ “Владимир Комаров” и СУ “Ем. Станев”. Последни по резултат са ОУ “Хр. Смирненски” във Водолей, ОУ “Св. П. Хилендарски” в Г. Оряховица, ОУ “Хр. Смирненски” в Самоводене и ОУ “Хр. Ботев” във В. Търново.

Всички 1773 четвъртокласници, явили се на НВО по човекът и обществото, са събрали среден бал 13,01 точки. Тук резултатите в сравнение с м.г. са най-ниски, като спадът е с близо 2 точки, уточни Захаринка Чакалова. Миниматура по човекът и природата са положили 1769 ученици, а средният им резултат е 13,87 точки.

Същата крива на резултатите се получава и в национален мащаб, сподели експертът. Тя допълни, че 45 от училищата в областта са със среден бал над 12 точки, а останалите 17 са с по-ниски резултати от средните за страната.

От следващата учебна година просветното министерство предвижда нов формат на националното външно оценяване в 4 клас. Оценяването вече ще става онлайн, ще се усъвършенства и електронната система за въвеждане на данните чрез сканиране на тестовете. Освен това в тестовете ще бъдат включени повече задачи с различна трудност и практическа значимост. Ще има и работни листи за отговорите, уточни Захаринка Чакалова.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново