Четвъртокласничка от В. Търново с национална награда за разказ

Публикувано на пн, 30 окт. 2023
851 четения

Четвъртокласничката Лъчезара Илиева от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” във В. Търново се нареди на второ място в своята възрастова група на националния конкурс за литературна творба и рисунка “Мечта”. Той се организира за трети пореден път от НЧ “Изгрев” в Бургас, под патронажа на БНР в морския град, по забавно-образователния проект “Формула за щастие”. 9-годишната великотърновка написва своя разказ, озаглавен “Сладко изкушение”, в часа по интереси на занималнята в училище и в него разказва за един град от сладкиши, течен шоколад, близалки, маршмелоу и всякакви други вкусотии.
“Получихме покана да се включим в конкурса и 8 деца от моята група участваха. Написаха и нарисуваха много интересни неща. Не очаквахме да имаме победител, но ни зарадваха с новината за успеха на Лъчезара. Нашето училище беше единственото от цялата област В. Търново, което се включи в конкурса”, сподели гордата учителка ЦДО на Лъчезара – Йорданка Петрова. Всички деца получиха грамота за участие, а Лъчезара – двойна грамота и книгата “Приказни истории”, в която е публикувано нейното разказче, както и всички творби на отличените ученици. “Сега четем книжката в часовете по интереси в занималнята. Оказва се, че българските деца са много талантливи, обичат да мечтаят, въображението им е богато и ние, учителите трябва постоянно да ги провокираме да не спират да творят”, добави Петрова.
“Когато получихме по куриер грамотите и книжката, първоначално с г-жа Петрова помислихме, че тя е просто за награда, но когато разбрах, че моето разказче е в нея, направо бях в шок”, разказва Лъчезара за вълнуващия момент и заявява, че задължително ще се включи и в следващия такъв конкурс. Тя разкрива, че в момента пише книга за едно малко дете, което се среща с джудже, но все още не знае кога ще е готова с нея.
Николай ВЕНКОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново