Честваме 140 години Търновска конституция

Публикувано на пн, 15 Апр. 2019
663 четения

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи на кмета Даниел Панов решението на парламента, с което Велико Търново получи статута на историческа и духовна столица на България. “За мен е чест да съм сред вас в могъщата българска твърдина Велико Търново, непристъпната крепост на българския национален дух, столицата на Асеневци, градът на Патриарх Евтимий, седалище на Учредителното събрание, на първата Конституция, на провъзгласената Независимост”, заяви при връчването на документа председателят на Народното събрание Караянчева. Председателят на Народното събрание откри изложбата “Учредителите. Търново и българската държавност” в залата на Музей “Възраждане и Учредително събрание” и посочи, че всеки българин е истинска радост да може да се докосне до тези ценни реликви, свързани с българската история. Караянчева припомни, че на 16 април тържествено ще бъдат чествани 140 години от подписването на Търновската конституция и парламентът ще проведе свое тържествено заседание във Велико Търново. От името на Инициативния комитет, направил предложението Цвета Караянчева получи благодарствен лист.
Кметът Даниел Панов посочи, че този статут на Търново е една мечта на предците преди 140 години.
“Днес мога да кажа, че този статут не само е признание към всички нас великотърновци, но и ни задължава, защото чертае нов хоризонт за старопрестолния град Велико Търново”, заяви Даниел Панов. Той благодари на обществениците, предложили идеята и на председателя на НС, затова, че е повярвала в инициативата. От името на Инициативния комитет Нейко Генчев връчи на Цвета Караянчева картина с пейзаж от В. Търново, а адвокат Йордан Цветанов благодарствена грамота. С много вълнение петокласници от ОУ “Патриарх Евтимий” подариха препис на Търновската конституция на председателя на Народното събрание. Караянчева им обеща, че трудът им ще намери своето достойно място в парламента.
Тържественият 16 април – Деня на Българската Конституция ще започне с мобелен в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“. В 10,30 часа в залата на Учредителното събрание ще бъде поставено началото на тържественото заседание на 44-то Народно събрание. Събитията опреди 140 години ще оживеят благодарение на театрална възстановка, подготвена от актьори от МДТ „Константин Кисимов“. След акапелно изпълнение на химните на Република България и Обединена Европа от Детска вокална група „Пеещи камбанки“, в залата от гвардейци ще бъде внесен оригиналът на Търновската конституция. След изказвания на председателите на парламентарните групи и председателя на Парламента Цвета Караянчева, ще бъде прието Обръщение към българския народ по повод паметната годишнина.
Паралелно с тържественото заседание на Народното събрание, в НЧ „Надежда – 1869“ ще се проведе открит „Урок по Конституция“ за учениците от всички великотърновски училища. В същия час открити уроци ще започнат във всички учебни заведения на територията на страната.
В 12,30 часа празнично шествие ще премине по главната улица на Велико Търново и ще стигне до паметника „Майка България“, където ще бъдат поднесени венци и цветя. В 12,45 часа в центъра на града жителите и гостите на старата столица ще могат да се насладят на тържествената церемония-спектакъл „Искри“, в изпълнение на Националната гвардейска част и със съдействието на Министерството на отбраната. Следва празнично хоро, което ще поведат изпълнителите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“.
Вечерта ще приключи с тържествена заря-проверка на площад „Цар Асен I” в 20,30 ч., след което ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, съчетан с празнични илюминации.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново