Често за насилие в семейството се приема само физическото посегателство, сочи проучване

Публикувано на сб, 22 апр. 2023
119 четения

В най-голяма степен за насилие в българското семейство се приема само физическото посегателство, а останалите – психическо, икономическо, сексуално и др., които причиняват страдание, се подценяват. Това показва проучване по темата, направено по проект “Социалнопсихологическа биография на насилието в българското семейство и интерпретиране на етнопсихологическите особености спрямо европейските ценности и политики”, ръководен от Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ – Силистра. Проектът е на стойност 85 162 евро и се реализира с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Изследването е направено от екип от психолози, анкетирани са 2800 души от всички области на страната, отделно са обхванати с интервюта 700 души от 14 региона, съобщи проф. Велислава Чавдарова от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, които са партньори по проекта. Резултатите показват още, че промяната на социалните роли на мъжа и жената също провокира насилие в семейството.

“Преди 30-40 г. българското общество е било организирано около родово-семейните ценности, като тогава е имало своеобразен фалшив патриархат. Жената е била в центъра на семейството, но извън него мъжът е бил авторитетната фигура. Днес сме свидетели на форма на скрит матриархат”, заяви психологът доц. Иван Иванов. Той уточни, че и при двете дефиниции жената е в центъра на семейството, но при скрития матриархат тя вече има възможност да се развива, да създава кариера, освен да поддържа семейния уют. Това от своя страна води до криза от гледна точка на ролята и позицията на мъжа, който трудно приема това да се превъплати в женските функции с отглеждането на деца и битовите проблеми. Кризата при мъжа се изявява по-често с физическа агресия, а кризата на жената да изпълнява своите функции навън и навътре, поражда по-скоро емоционално-икономическо насилие върху мъжа, посочи още доц. Иван Иванов.

Друг извод от изследването е, че има разлика в представата за домашно насилие в малките населени места и в големите градове, обясни проф. Красимира Петрова от сдружение “Екатерина Каравелова”. По думите й в малките населени места за насилие в семейството се възприема предимно физическата агресия, но не останалите видове насилие. Именно в малките населени места продължава да се възприема за правило това, че каквото се случва в дома, то си остава там и нищо не излиза навън. Помощ се търси едва когато проблемът ескалира до крайна степен.

Според участниците по проекта са необходими промени в образователната система, социалната политика, законодателството, както и  в политическото говорене. Резултатите от изследването ще бъдат представени пред Комисията за правата на жените в Европейския парламент. Предстоят срещи и с българските народни представители, като ще бъдат направени и конкретни предложения за промени в законодателството по отношение на домашното насилие, уточниха от сдружението.

Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново