Чешма паметник на донорите изграждат в парк “Света гора”

Публикувано на пт, 20 Сеп. 2019
385 четения

Чешма паметник в парк “Света гора” изграждат Община В. Търново и Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Инициативата е част от кампанията “Дари живот”, посветена на хората, които чрез донорство са дарили живот. Подобни чешми вече има в няколко български града, като на тях са изписани имената на донори от съответното населено място.
На великотърновския хълм “Света гора” чешмата ще бъде до самия вход на парка, в близост до паметника-пирамида, издигнат в чест на освободителните битки, водени там. “Дейностите по изграждане на ВиК системата, подвързването, изкопите, изработването на основите и др. такива дейности вече се извършват от Общината, а самата чешма ще пристигне като дарение от сдружението”, поясни Зорница Кънчева-Миладинова, началник на общинския отдел “Околна среда”.
Дарителите от сдружението отстояват пред здравните власти на България правата на пациентите с различни белодробни заболявания, водещи до дихателна недостатъчност. Организацията инициира и участва в обществени дебати за развитието и утвърждаването на национална програма за белодробни трансплантации и посттрансплантационно проследяване на пациентите. Основен техен приоритет е пропагандиране на идеите на донорството и провокиране на морално-етични обществени дискусии на тази тема. Сдружението популяризира осведомеността на обществото за подобряване качеството на живот след извършването на белодробни трансплантации чрез спортни, социални и национални събития.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново