Търсят се средства за компенсиране на студентите за скъпия ток в общежитията

Публикувано на пн, 7 февр. 2022
270 четения

Членове на Студентския съвет на ВТУ участваха в работна среща с министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, която се проведе в МОН. Инициативата е на Национално представителство на студентските съвети и засегна темите за обучението в онлайн среда и високата цена на електроенергията, която заплащат студентите в студентските общежития. В срещата, която беше едновременно в присъствена и онлайн среда, участваха представители от над 40 български висши училища.
Образователното и енергийното министерство са уверили, че ще търсят допълнителни средства за компенсиране на високите сметки за ток в студентските общежития в цялата страна. Дали ще има такава възможност, ще стане ясно след разговори с Министерството на финансите. Около това решение са се обединили министър Денков, заместник-министрите на енергетиката Ива Петрова и Пламен Данаилов и представители на НПСС, съобщиха от МОН.
Сега висшите училища могат да се възползват от помощта, която Министерството на енергетиката отпуска за небитови потребители. Тя е в размер на 130 лв. за мегаватчас за декември 2021 г. и до 75% от завишената цена над базовата, но не повече от 250 лв. за януари 2022 г. Тази помощ ще бъде изплатена накуп през февруари т.г. и ще намали сметките за декември 2021 г. и януари 2022 г. С търсените от МОН и Енергийното министерство допълнителни средства сметките за ток на студентите биха се доближили максимално до тези на домакинствата, поясняват от МОН. Ако бъдат намерени още пари за компенсации, те ще се отпуснат с постановление на Министерски съвет. Средствата ще могат да се използват целево единствено за сметките за ток. Предложението на двете министерства ще бъде механизмът за изплащане да е същият като при помощта за ВиК дружествата. Университетите ще получават финансиране на два етапа, като при първия трябва да се компенсират сметките за декември 2021 г. и за януари 2022 г., а при втория – за следващите два месеца, уточняват от Образователното министерство.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново