Търновци почетоха 175-ата годишнина от рождението на Ботев с военен ритуал

Публикувано на пт, 6 ян. 2023
255 четения

С военна церемония пред паметника на Христо Ботев във Велико Търново беше почетена 175-ата годишнина от рождението на големия български революционер и поет. В знак на признателност към бележития герой, присъстващите официални лица и гости поднесоха венци и цветя.

„Ботев остава една от най-големите икони на българското Възраждане и революционно движение, на българската и световната поезия. Той е човек, който вплете в едно и идея, и дело“, подчерта  Георги Стефанов, дългогодишен общински съветник и член на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

„Каквото и да се каже за Ботев, то винаги е малко и може да бъде допълнено. Хората трябва да знаят, че той е много свързан с Търново не само семейно, но и емоционално. Хубаво е да споменем за пореден път неговата поезия и висотите, до които достига с нея. Биографията му е наистина забележителна и хората трябва да си спомнят за него не само по празници, а и по-детайлно да познават живота му, който наистина може да служи за пример на всеки един от нас и най-вече на младото поколение“, каза Светлин Радев, директор на Дирекция „Държавен военноисторически архив“ във В. Търново.

В ОУ „Христо Ботев“в старата столица отбелязват годишнината със „Седмица на Христо Ботев“. По традиция, като част от нея, на 6 януари учениците отново се преклониха пред своя патрон. Същото направиха и децата от група „Звънче“ в ДГ „Иванка Ботева“ във В. Търново, които от миналата година са членове на клуб „Христо Ботйов“. Той бе учреден в детското заведение със съдействието на правнука на брата на Христо Ботев – Боян Ботйов. Всяко от 30-те деца в клуба разполага с членска карта, тениска и значка, поясни Светла Георгиева, директор на ДГ „Иванка Ботева“.

Сред официалните лица, присъстващи на ритуала бяха: областният управител инж. Георги Гугучков, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кметът Нейко Генчев, началникът на НВУ „Васил Левски“  бриг. ген. Иван Маламов, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов, началникът на РУО Розалия Личева, ръководството и членове на комитет „Васил Левски“, представители на различни институции и др.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново