Търновци масово изхвърлят строителни отпадъци в контейнерите за смет

Публикувано на пн, 3 Дек. 2018
567 четения

Увеличават се случаите на недобросъвестни граждани, които изхвърлят строителни отпадъци в контейнерите за битова смет. Това стана ясно по време на сесията на местния парламент. Проблемът се е задълбочил през последните две години след старта на програмата за саниране на многофамилните жилища и започналите масови ремонти на апартаментите. Строителните отпадъци се изхвърлят в или се оставят до контейнерите, вместо да се извозят до сметището в Леденик, обясни кметът инж. Даниел Панов в отговор на питане на общинската съветничка от БСП Валерия Дончева за проблемите със събирането и извозването на битови и строителни отпадъци в общината.
“Ежедневно всеки от нас става свидетел на различни проблеми, свързани със сметопочистването в красивия ни град, а не редки са случаите, в които сме волни или неволни участници в неговото замърсяване. Примерите за това са безброй, но някои от най-честите случаи са с ненавременно събиране на битовите отпадъци, в резултат на което кофи и контейнери преливат, а боклукът се разнася извън периметъра на съдовете за смет. При събирането и извозването на отпадъците често пъти площите около контейнерите остават непочистени”, заяви Валерия Дончева.
В отговора на градоначалника стана ясно, че от началото на годината на сметосъбиращата фирма са наложени санкции в размер на 11 000 лв. след сигнали на граждани за проблеми с извозването на битовите отпадъци. Проблеми има и с едрогабаритните и текстилни отпадъци, които трябва да се предадат на сметището в Шереметя. “Злоупотреби има и от жители на Шереметя, които изхвърлят на сметището нерегламентирани отпадъци. За съжаление тези неща се случват в тъмната част на денонощието и до момента са наложени само два акта”, каза още кметът.
Според Валерия Дончева процедурата за гражданите, които искат да си изхвърлят отпадъците на сметището на Шереметя или на Леденик, е твърде сложна и липсва достатъчно информираност. За това призова за съдействие от страна на местната администрация за решаване на проблема.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново