Търновци искат спешен ремонт на каменния мост “Цар Борис III”

Публикувано на чт, 31 ян. 2019
882 четения

За спешен ремонт на каменния мост “Цар Борис III”, край църквата “Св. 40 мъченици”, настояват живеещите в квартала. Хората са притеснени, че пукнатините по съоръжението стават все по-големи и опасни, а част от моста, откъртена преди години, редовно пада край реката. Последният случай е от преди по-малко от месец, когато каменният къс се стоварва в двора на намиращата се наблизо къща. След това за пореден път е вдигнат и поставен на мястото му, без да бъде укрепен по никакъв начин.
Проблемът с пукнатините по моста е от години, но заради натоварения трафик положението става все по-сериозно. Въпреки здравата конструкция годините са оказали своето влияние и по колоните на съоръжението също се забелязват пукнатини, видя екип на “Янтра ДНЕС”. На този етап обаче не е сигурно дали става въпрос единствено за компрометиране на облицовъчните материали, или за по-сериозни поражения. Вследствие на катастрофи на места част от камъните вече са изместени. Колите, които слизат от Арбанаси, летят с висока скорост и ако не вземат завоя, се удрят директно в моста, разказа Драгомир Табаков, който живее в кв. “Асенов” повече от 30 години.
“Последните две години мостът е много зле. Правили сме подписки няколко пъти, ходили сме в Общината, но резултат няма. Трябва да оправят не само моста, но и тротоарите към него. Единият тротоар беше ремонтиран два дни преди последните избори, но другият така си остана целият осеян в дупки”, разказа Мария Начева. Съседката ѝ Елмаз Мустафова сподели, че мъжът ѝ е в инвалидна количка и минаването оттам е много трудно. Хората от ул. “Цар Иван Асен II” са категорични, че ще направят нова подписка с искане за укрепване на моста, както и за ремонт на улицата, която за 30 години е асфалтирана само веднъж и вече прилича на лунен пейзаж. Най-големите притеснения на хората от кв. “Асенов” си остават за моста.
Каменното съоръжение е дело на инж. Никола Троянски. Строителството му е започнато на 22 юни 1930 г. и завършва пет години по-късно. Ремонтиран е два пъти, а най-вероятната причина за пукнатините по него е интензивният трафик, тъй като пътят е най-пряката връзка на старата столица с Арбанаси и Г. Оряховица. Потокът от автомобили може да бъде намален единствено с изграждането на Северния пътен възел, чийто проект Община В. Търново е внесла в МРРБ и очаква обещаното финансиране, уточниха от местаната администрация. Подобна мащабна инвестиция ще отнеме много време и за това хората се надяват да бъдат взети адекватни мерки за ремонт на красивия каменен мост, вместо да чакат новото пътно съоръжение.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново