Търновски ученици с награди от конкурса “Родолюбие”

Публикувано на вт, 14 Ное. 2017
75 четения

Петима възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” във Велико Търново спечелиха награди от Националния ученически конкурс по родолюбие. 144 деца и младежи от 5 до 12 клас са се включили в 25-ото издание на форума, а до финала са били допуснати 90, а сред тях са всички петима участници от търновското училище.
Румяна Иванова от 11 клас се е преборила за специалната награда на Министерството на образованието и науката. Ученичката от специалност “Организация на туризма и свободното време” е представила презентацията “Празници в България” на английски със субтитри на български език. Чрез нея са представени историята и традициите на Никулден, Йордановден, Ивановден, Трифон Зарезан, Гергьовден, Цветница, Петровден, Спасовден, Банго Васил, като всеки празник е озвучен с емблематична за него песен. Румяна е разработила своята презентация заедно с учителя инж. Славка Проданова.
Специалната награда на Българска генеалогична федерация “Родознание” е получил Янислав Василев от 11 клас на специалност “Кетъринг”. Неговата презентация “В пантеона на безсмъртието” представя живота и делото на патрона на училището д-р Васил Берон. Младежът е работил с учителите по история Мариана Маринова и по икономическите предмети Славка Проданова. Второто място за презентация е заела Мариела Иванова от 12 клас на специалност “Организация на хотелиерството”. Чрез своето видео “Обектите на ЮНЕСКО в България” абитуриентката прави виртуална екскурзия на английски език със субтитри на български, представяйки забележителностите. Тя също е работила с преподавателката Славка Проданова.
Трета награда за реферата си “Търновград – извор на духовност” е получила Мине Алит от 11 клас на специалност “Кетъринг”. В него тя представя живота в Търновград – етимология на името, историята на града, нравите, традициите, обичаите, спомените на търновци. Грамота за своя реферат “Българската шампания” е получила друга единадесетокласничка – Теодосия Иванова, от същата специалност. Разработката си тя е посветила на родния си град Сухиндол. Бистра Стефанова, учител по история и цивилизация, е консултантът на Мине и Теодосия.
Конкурсът под наслов “Горди с историята и духовните си достижения – 10 години България в ЕС” се организира от националния клуб “Родолюбие” със съдействието на МОН, Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и др.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново