Търновски ученици първенци на олимпиадата по история и цивилизации

Публикувано на чт, 11 май 2023
537 четения

Дванадесетокласниците Пламен Миланов и Теодор Костадинов от ПМГ “Васил Друмев” във В. Търново се класираха първи в своята възрастова група на Националния кръг на олимпиадата по история и цивилизации в Свиленград. Още на първия етап постигнаха оценки Отличен (6,00), оглавявайки списъка на класираните за втория кръг – индивидуално събеседване с членовете на Националната комисия. Там Пламен и Теодор отново се справиха блестящо и се класираха първи с пълно отличие, за което им бяха присъдени лауреатски звания.
Пламен Миланов е лауреат и на Националната олимпиада по география и икономика, проведена в Русе. За многобройните си успехи в олимпиадите по география, история, български език и литература, математика и лингвистика през двата гимназиални етапа той е номиниран от Педагогическия съвет на ПМГ за наградата “24 май” на Община Велико Търново.
Теодор сподели, че интересът му към историята е породен от желанието му да разбере причините и поводите за спорове, водещи до разделение на българското общество. Още в 5 клас той открива, че историята е начинът по който може да получи тези отговори. Олимпиадата, на която участва заедно с Пламен, обхваща периода от края на Първата световна война до началото на промените в България и Източна Европа през 1989 г. За него той представлява голям интерес, защото повечето събития оттогава оказват пряко влияние върху живота на хората днес.
“Ние живеем във века на технологиите, на лесно достъпната информация и наша е отговорността да избираме внимателно източниците си. Историята вероятно е науката, в която има най-ожесточени спорове поради факта, че много от тях са субективни и базирани на лични оценки и преживявания, а не само на факти”, смята Теодор, който всеки ден чете различни статии на историческа тематика или преглежда световните новини. Според него ключът към успеха на учениците, които предстои да се явяват на такива олимпиади, не е само желанието, а умението да разпределят добре времето си, да познават отлично учебния материал и да имат богата обща култура и информираност за настоящите събития. Теодор планира да се занимава със софтуерно инженерство, но е убеден, че ще успее да продължи да съчетава професионалната си кариера и с историята.
Николай ВЕНКОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново