Търновски ученик ще участва в международен космически лагер

Публикувано на вт, 18 юни 2019
650 четения

Пламен Стоянов Дачев, ученик от СУ “Емилиян Станев” във В. Търново, е класиран за участие в международния лагер “Space Camp Turkey”. Той ще се проведе от 14 до 17 юли в турския град Измир. Ежегодно Центърът за творческо обучение, координатор към лагера за България, организира конкурса чрез есе или видеоесе, за да стимулира и подкрепи участието на талантливи български ученици от 9 до 15 г. с интерес към науката, математиката и технологиите. Пламен Дачев участва в конкурса с есе на тема “Екзопланетите – новите светове” и бе класиран на седмо място още след първото класиране, което му дава право на участие в международния лагер.
“Space Camp Turkey” е един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер. В него участниците обличат скафандри, тренират в реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движения в безтегловна среда, проектират колония на Марс и др. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, ценени в много училища и университети по света.
Пламен Дачев има редица отличия и класирания на призови места в извънкласни форми на обучения и интерес към науката. На предстоящата общинска сесия предстои местният парламент да гласува финансова подкрепа на ученика в размер на 2000 лв. за таксата за участие в “Space Camp Turkey”.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново