Търновски преподаватели написаха учебник по история и цивилизации за петокласниците

Публикувано на вт, 19 Юли 2016
2421 четения

Двама търновски преподаватели написаха учебник по история и цивилизации за петокласниците. Директорът на СОУ “Емилиян Станев” Кина Котларска и методистът от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” доц. Виолета Петрова участват в авторския екип на издателство “Булвест 2000”. Двете дами са работили заедно с преподавателя в СУ “Св. Климент Охридски” Васко Арнаудов и Цветан Цветански от Центъра за образователни инициативи. Те са подготвили три учебни продукта – учебник в книжно тяло, електронен учебник и учебна тетрадка. Техен редактор е учителят Надя Васева, която се е справила с тежката задача да “преведе” сложните текстове на език, разбираем за децата.
Общо осем проекта за учебници по история за пети клас бяха представени в просветното министерство. Комисия от експерти избра шест от тях, а единият е на “Булвест 2000”. Сега над 1400 учители от страната ще избират по кой от избраните учебници ще преподават, обясни Кина Котларска. За да получи одобрение от МОН, всеки комплект трябва да има поне над 50 на сто одобрение от преподавателите. Те ще трябва да кажат тежката си дума до началото на август, а окончателното решение кои учебници ще бъдат дадени за печат министерството трябва да вземе до края на август.
“Последните учебници по история са писани преди 15 години, а за това време методиката на преподаване много се промени. Нашата задача беше много тежка и заради кратките срокове – обикновено един учебник се пише за година, а ние трябваше да се справим само за седем месеца. Другото голямо предизвикателство беше продиктувано от общественото мнение, според което учебниците масово са неразбираеми за децата. Ние трябваше да направим текстовете максимално достъпни и с тях да могат да се справят еднакво добре учениците в малките населени места, така и тези в елитните училища”, обясни Кина Котларска.
Според новите програми в учебното съдържание по история за пети клас влизат в сила кардинални промени. Учениците ще изучават праистория и Античност – от появата на първите хора до падането на Рим под ударите на варварите през 476 г. В този период влиза и историята на траките по българските земи. “Ние сме заложили много на връзката с другите учебни предмети. Митологията е основна част от историческата наука, затова има много препратки към литературата. Почти към всеки урок има карта, с което правим връзка и с географията”, споделя дългогодишният учител по история. За да стане материалът по-разбираем за децата, те ще правят упражнения и ще анализират с помощта на знания, придобити по изобразително изкуство и математика.
Новост в този учебник е, че уроците за нови знания значително са намалени. Според новата учебна програма от предвидените 68 учебни часа годишно, 41 трябва да бъдат за нови знания. Останалите уроци са за упражнения, обобщения, контрол на знанията и други.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново