Търновката Ваня Грашкина-Минчева получи орден от президента Радев

Публикувано на вт, 27 окт. 2020
361 четения

Великотърновката Ваня Грашкина-Минчева стана носител на орден “Св. св. Кирил и Методий” – огърлие. Той й бе връчен от президента Румен Радев на официална церемония в Гербовата зала на президентството.
“Връчвайки тези високи отличия, искам да ви благодаря за това, че продължавате да разкривате пред света неизчерпаемото богатство на българската духовност и култура и отваряте широко вратите към света за нашите сънародници. Те са израз на огромното признание на нашето общество за изключителните ви заслуги към изграждането на българската духовност”, заяви държавният глава. “Вие приехте знанието, таланта, културата и духовното начало като основа за развитието на нацията”, обърна се към отличените държавният глава и добави, че те не само са възпитали в този дух многохилядната си публика, но и продължават със завидна енергия да утвърждават идеали в обществото ни.
Държавният глава подчерта, че с работата си наградените културни дейци творят и вдъхновяват към творчество и дават морална сила и надежда, че съзидателният ум и откривателският дух не могат да бъдат спрени от граници и от кризи. По думите му творците възраждат значението на изкуството като един красив, човеколюбив добродетелен човешки модел на себеизразяване и на сближаване.
Ваня Грашкина-Минчева ръководи Националния център за информация и документация (НАЦИД) към министъра на образованието и науката. Тя е възпитаник на ПМГ “Васил Друмев” в старата столица. Носител е на наградата “Рицар на книгата” на Асоциация “Българска книга” в категорията “Награда за политик/общественик с най-голям принос и подкрепа за развитието на бранша”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново