Свищовлии участваха в най-големия фестивал на античното наследство

Публикувано на пн, 8 май 2023
254 четения

Преподаватели, студенти, служители и алумни на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в Свищов представиха България в най-големия световен фестивал на античното наследство „Натале ди Рома” в Рим. Те са част от местната група за исторически възстановки Първи италийски легион (Legio Prima Italica), който с тази своя изява започна реанакторския сезон и подготовката за Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”, който се предвижда да се проведе в Свищов в периода от 9 до 11 юни.
В тазгодишното издание на фестивала участваха над 2200 реанактори от 16 държави от цял свят. Програмата включваше парад на групите по улиците на Капитолия около Колизеума в Рим, гладиаторски борби и възстановка на историческа битка на римските легиони срещу келтски племена. Свищовският легион бе единственият български групов представител и включваше легионери, центуриони и весталки. Участниците, обединени в групите „Първи италийски легион” и „Първа тракийска кохорта”, са съвременна реплика на бойните формирования на древната римска империя, свързвани с античния град Нове край Свищов. Те представиха облекла и въоръжение на легионери, оксилиари и траки. Римски граждани и туристи наблюдаваха пресъздаването на битката на Цирко Масимо – завладяването на Дакия, разказаха от Стопанската академия.
След кратко прекъсване, поради пандемията, Съветът по туризъм –Свищов, отново възстанови българското участие във фестивала в Рим, а то стана възможно и заради подкрепата на ръководителя на свищовската финансова катедра – проф. д-р Стоян Проданов. През миналото лято той беше единственият българин на борда на римската лусория по река Дунав, преминала по най-дългия двуседмичен гребен маршрут от Сърбия до България, припомниха от свищовското висше училище.
Фестивалът е създаден през 1994 г. и е посветен на деня от основаването на вечния град. Негов традиционен организатор е Gruppo Storico Romano и кметството на столицата Рим.
Николай ВЕНКОВ
сн. СА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново