Световноизвестни шеф-готвачи избраха България за свой дом

Публикувано на чт, 29 юли 2021
4282 четения

Бутиковият им ресторант ще се бори за звезда “Мишлен”

Джанфранко и Анна Киарини са шеф-готвачи от световна величина. Двамата са признати на международната кулинарна сцена, а зад гърба си имат отворени 200 ресторанта в 114 страни на няколко континента. След пътешествията им в различни точки на света, двамата избират България за свой дом, а наскоро отварят и малък бутиков ресторант, който ще бъде оценяван от световната организация “Мишлен”. Това е най-авторитетната рейтингова система в света, известна още и като кулинарен “Оскар”. Ресторантът на семейство Киарини се намира между Велико Търново и Търговище, в малкото почти безлюдно село Девино, в което живеят едва десетина души. Двамата купуват старото 100-годишно селско училище и само за няколко месеца успяват да го превърнат в малко кулинарно бижу, привличащо хора от различни краища на страната, за да се насладят на 10-степенно сезонно гурме меню. А целта на двамата топготвачи е да превърнат това в перфектното кулинарно изживяване, изпипано до най-малкия детайл.
Джанфранко е родом от град Ферара, намиращ се в областта Емилия-Романя, но има и колумбийски корени. Казва, че любовта му към готвенето е запалена от неговите баби, които спорели помежду си коя да го нахрани. Израствайки покрай тях, той постепенно се влюбва в готвенето, което предопределя и неговия житейски път. “Правил съм толкова много неща през живота си, но винаги съм знаел, че ще стана готвач”, признава Джанфранко, а пътят му към това е свързан с много труд и усъвършенстване.
Анна е с полски и италиански корени. “Израснала съм между Полша, Италия и Германия. “Имам две магистърски степени в Хамбургския университет. Всъщност трябваше да бъда тв продуцент, затова учих в Германия, изучавах и италианска литература, но осъзнах, че това не е за мен”, връща лентата назад Анна. Запознава се с Джанфранко последната година преди да се дипломира. По това време е мениджър на малък бутиков италиански ресторант, който той посещава като клиент. С усмивка казва, че успява да го “съблазни” със седем кафета, които му предлагала едно след друго, докато той търпеливо чакал да започне работа кухнята на ресторанта. Съпругът ѝ пък допълва с усмивка, че след това не успял да мигне цяла нощ.
Така пътищата на двамата се срещат, а след това започват да работят заедно. Основават международна консултантска компания в сферата на кулинарията, чийто фокус е върху ресторантите, разработването на продукти и здравословното хранене, тъй като Анна има диплома и за нутриционист от университета в Охайо.
Пристигат в България през 2015 г. в Банско за участие
в кулинарен фестивал
След това решават да си купят ваканционен имот в курорта, в който да почиват от време на време. Използвали времето от престоя си у нас, за да пътуват из страната и да я опознават чрез българската кухня, а сред любимите им неща са баницата, лютеницата и разбира се, шопската салата. Споделят, че зимите в Банско били много студени, а извън туристическия сезон градът замирал. Затова започнали да търсят своето ново място, където да се установят. Искали по-голям имот на по-спокойно място и публикуват обява във фейсбук група на заселници у нас, като част от изискванията им били да са на усамотено място, да няма много хора и да има красива гледка. Почти веднага с тях се свързва жена от В. Търново, която им казва, че има идеалния за тях имот. Така попадат в търговищкото село Девино, за да разгледат старото училище, което веднага припознават като своя нов дом.
“Имахме още шест уговорки за огледи, които веднага отменихме, защото се влюбихме в това място. Десет месеца, след като се нанесохме, бяхме напълно готови с ремонта, като много от нещата направихме сами”, разказва Джанфранко. Вторият етаж на старото училище превръщат в свой дом, а ресторантът им е там, където някога е била столовата на школото.
Шеф-готвачите
разчитат на местните производители,
от които се снабдяват с продукти. Основният им принцип е да работят само с чисти и истински храни, доставени директно от фермите. Казват, че използват само 1-2 външни продукта, а всичко останало е от България, включително и вината, които са от единствената българска винарна, която е в Топ 50 на Световните винени дестинации.
“Опитваме се да пресъздадем съвременната българска кухня с един италиански привкус. Всъщност двете кухни не са толкова далечни. И не е трудно, когато си живял в Италия да създадеш ресторант, който да ти върне вкусовете, миризмите и спомените от детството. Представяме храната по един много фин начин и чрез фантазията си успяваме успешно да комбинираме вкусовете. И въпреки че не е едно към едно се получава нещо много вкусно”, обяснява Джанфранко Киарини.
Надяват се трудът и емоциите, които влагат в работата си, да им донесат и звезда “Мишлен”. А пътят към това съвсем не е лесен и изисква много време и усилия. Критериите за отличието са различни за различните ресторанти. Взима се под внимание всичко – от интериора, нивото на музика, силата и типа светлина, детайлите на масата до шрифта в менюто. “Повечето хора смятат, че звезда “Мишлен” може да получи някой ресторант в София само, защото е в столицата. Но тя може да бъде връчена например в Девино и да бъде напълно заслужена. И смятам, че там, където сме в момента, имаме по-голям шанс да я получим, отколкото някой ресторант в София. Защото не са важни само продуктите, начинът на поднасяне или вината, а се търси и историята на самото място. Смятам, че с нашия ресторант наистина имаме такава красива история. По средата на пандемията вложихме цялото финансово, душевно и кулинарно доверие, което сега ни се отплаща”, казва Джанфранко. “Бихме се радвали да получим звезда “Мишлен”, но това не е най-важното. За нас приоритет са хората и това да останат доволни. Храната е преживяване и човек трябва да инвестира в себе си, да се поглези и да отиде на място със страхотна храна и обслужване, за да се образова кулинарно. Да се почувства като крал или кралица”, допълва Анна. Двамата ще продължат да инвестират в своята мечта, която успешно реализират. А покрай натовареното си ежедневие не пропускат всеки понеделник да посетят В. Търново, за да се видят с приятели. Любопитен факт е също така, че с продуктите, които остават при приготвянето на ястията, двамата шеф-готвачи умело използват, за да приготвят храна за домашни любимци.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ
и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново