Световен ден на книгата в Училища Европа – Велико Търново

Публикувано на чт, 4 май 2023
229 четения

По случай Световния ден на книгата и авторското право, 23 април, Училища Европа – Велико Търново осъществиха инициативата “За нас, книгите – прозорец към света”, която се проведе във всички нива по Европейската езикова рамка на английски и немски език в изпитния център.
Книгите и заниманията, свързани с тях, бяха изцяло съобразени с нивото на владеене на езика на обучаемите. Децата “билигви” до 5 г. възраст пресъздадоха и изиграха етюд по световноизвестната книжка за най-малките на Ерик Карл “Много гладната гъсеница”. В ниво Junior, 6-8 г., децата се запознаха с книгата “Денят, в който пастелите си тръгнаха”, като написаха и нарисуваха послания от името на любимия си пастел. Учениците от P нивата, 9-11 г., разгледаха баснята “Лисица и врана”, адаптирано издание за деца на издатство Usborne. Заедно със своите педагози те подредиха картинен пъзел с епизодите от книгата и усвоиха новата лексика. Възпитаниците в горен курс на учебния езиков център, както и курсистите във вечерна форма на обучение прочетоха откъси от любими свои издания с международно признание. Проведоха се и дискусии на тема: “Четенето в нашето съвремие – знания и умения, без които не можем” (Reading with a new perspective).
“Книгата е поглед към непознатото, новото и красивото. Международните издателства публикуват модерни и адаптирани издания на всички световноизвестни класически произведения. Това дава възможност на всеки обучаем, изучаващ чужд език, да се докосне до оригинални книги, които оживяват пред очите му. Учениците, които редовно намират време за книжка винаги са се откроявали като деца с по-богата лексика. Обикновено това са именно онези, които се справят по-бързо с тестови задачи за четене с разбиране, изразяват се по-умело както устно, така и писмено”, сподели управителят г-жа Виктория Заевска.
Със своята инициатива “За нас, книгите – прозорец към света” Училища Европа поставят началото на редица събития в старопрестолната столица, с които ще отбележат и отпразнуват своя 30-и юбилеен рожден ден. Като продължение на литературните четения от месец април за всички деца от града, обичащи приказките, Училища Европа – Велико Търново, ще организират “Празничен пролетен карнавал на приказните герои – Европа на 30”!
Всички, желаещи да присъстват на събитието, могат да заповядат на 19 май, петък, от 18.00 ч. в парк “Дружба”. Децата с най-красиви костюми ще получат специални награди от учебния център. Празникът ще премине под съпровода на тематична музика, танцувална анимация, игри, парад на приказните герои, томбола с награди и отстъпки за ранно записване, рисуване на лица и др.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново