СУ “Емилиян Станев” сподели иновативен опит с други две училища от страната

Публикувано на пт, 23 апр. 2021
569 четения

СУ “Емилиян Станев” във В. Търново е домакин на тридневна среща по Програма “Иновации в действие” на МОН. В старата столица гостуват по 6 учители, сред които и директорите, и по двама ученика от други две училища – СУ “Любен Каравелов” в Пловдив и СУ “Христо Ботев” в Тутракан.
Програмата “Иновации в действие” е създадена да подпомогне разпространението на иновативните практики. Гостите посетиха часове по музика и народни танци във втори клас, където се прилага експериментът с Валдорфските елементи в обучението. Този експеримент върви дори по-успешно от очакваното и затова със съгласието на родителите е поискано продължаването му в 3 и 4 клас, сподели Кина Котларска, директор на великотърновското училище. Учителите и учениците присъстваха на уроци на Йордан Цветанов, диригент на училищния оркестър “Джуниър бенд” и учител по музика, и на Ана Лалева, учител в групата за целодневно обучение. Част от гостите изгледаха главен урок по изобразително изкуство при Биляна Бонева. Проведена бе и Кръгла маса по темата училищни иновации. На нея бяха представени нововъведенията във великотърновското и пловдивското училище и предстоящите намерения за бъдещото им развитие.
СУ “Ем. Станев” и СУ “Л. Каравелов” са иновативни училища, а училището в Тутракан не е. Трите образователни институции не са избрани случайно. СУ “Л. Каравелов” е сходно на СУ “Ем. Станев”, тъй като и там има профил Музика в гимназиалния етап на обучение и специализирано обучение по музика от първи клас, само че акцентът е върху фолклора. Училището в Тутракан пък е партньор на школото във В. Търново по голям проект по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, който бе финализиран преди 2 години, уточни Котларска. Следващата седмица представители на великотърновското училище ще върнат визитата в Пловдив, добави тя.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново