СУ “Ем. Станев” представи дигитално помагало, разработено с РИМ и ВТУ

Публикувано на чт, 18 Ное. 2021
1206 четения

Великотърновското СУ “Емилиян Станев” представи дигитално помагало, реализирано съвместно с Регионалния исторически музей в старата столица и ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. То е създадено във връзка с проект “Педагогически аспекти на наследството в дигитална среда”, финансиран от Фондация “Америка за България”. Проектът е насочен към дигитализиране на наследството от артефакти от В. Търново и региона и използването им при преподаване по учебните предмети Български език и литература, История и цивилизации и Изобразително изкуство.
“Последните 2 г. при обучение в онлайн среда показаха сериозната липса на ресурси за преподаване по този начин. Другата липса е свързана с трудностите, които изпитват учителите при преподаване в електронна среда. Идеята на партньорите по проекта е да се запълни тази липса и да се предложи нещо, което педагозите от страната да могат да използват”, поясни Кина Котларска, директор на СУ “Ем. Станев”.
Във връзка с реализацията на проекта са създадени три виртуални разходки в Археологическия музей, Сарафкината къща и Музей “Възраждане и Учредително събрание”, които могат да бъдат гледани както с невъоръжено око, така и с очила за виртуална реалност.
Помагалото, може да се използва в учебен час с помощта на тези виртуални разходки. То е качено на интернет страницата на СУ “Емилиян Станев”, а заедно с всичко останало по проекта и на сайта на Регионалния исторически музей. Там се влиза в раздел “Проекти”, а след това в Проект педагогически аспекти на наследството в дигитална среда. Там се отваря кратка информация и бутон, отвеждащ към помагалото, поясни Котларска.
“Ценното на това помагало е това, че е общодостъпно и може да се използва от абсолютно всеки. Наречено е “Педагогическа лаборатория – работни листове за обектно базирано обучение” и съдържанието е интерактивно. Хубавото е, че ако има нещо конкретно, от което се интересува потребителят, той може да кликне върху него и да го отвори веднага. Всеки работен лист е разработен за един учебен час. Така е достатъчно учителите само да го разпечатат или да го отворят от сайта пред децата и да им го дадат като задача за самостоятелна работа. Към всеки лист има и линк, отвеждащ към виртуалната разходка, свързана с темата”, обясни Котларска.
Общият брой работни листове е 24. Осем от тях са по Български език и литература, седем по история и девет по Изобразително изкуство. Те са подредени по класове – за пети клас са 3, за шести – 13, за седми – 3, за осми – 2, за девети – 1, и за десети – 2. Акцентът е поставен предимно върху материала за прогимназиален етап на обучение, защото анализите показват, че големият срив във формирането на компетентностите и във функционалната грамотност се случва най-вече при учениците в тази възраст.
Работните листове са разработени предимно от учители за учители, като сред тях има и един докторант от ВТУ. Те са намерили точното място на материалите в учебната програма на всеки клас и ползата от него, изпробвали са го в час, видели са, че работи и са го споделили с колегите си. Друго преимущество е, че преподаватели методисти от Великотърновския университет са помагали активно при конструирането на тези листове.
“Надяваме се това помагало да е от помощ на учителите от цялата страна, които да използват виртуалните разходки. Там те могат да се възползват от заснетите 79 на брой експонати в 3D формат”, каза Котларска. Тя допълни, че изборът на артефактите, които да бъдат включени в помагалото и заснемането им, е отнело 3 месеца. Работата по него е приключила в края на миналата учебна година, а лятото е работено по неговото подреждане и издаване.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново