Студенти се включиха в онлайн работилница за намаляване на хранителните отпадъци

Публикувано на пн, 25 май 2020
135 четения

Студенти от Стопанския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ се включиха в онлайн работилница за намаляване на хранителните отпадъци в домакинствата и „устойчивото ресторантьорство“. Това е поредното събитие по проект „Без излишни разходи“, осъществяван от сдружение „ВТ Ивентс“. То беше организирано съвместно с ас. Олга Манчева-Али от  катедра „Туризъм“ и в него участваха студенти от различни курсове.

В рамките на работилницата бе представена информационна книжка по проект „Без излишни разходи“, съдържаща  полезни съвети за правилно пазаруване и съхранение на храната, различни рецепти, използващи в максимална степен хранителните продукти и предотвратяващи излишното им разхищение, както и възможността за компостиране у дома. Лектор беше доц. д-р Ваня Димитрова, член на екипа на проектa. Автор на съдържанието и илюстрациите в книжката е Милена Симеонова. Включени са и данни, предоставени от Роман Рачков от Българска асоциация по биологична защита.

Росен Василев от фондация „Биоселена“ представи проект „За храната“, целящ повишаване на информираността за намаляването на хранителните отпадъци. Той запозна студентите с данни за разхищението на храна в световен мащаб, както и за отпечатъка му върху околната среда.

Ас. Олга Манчева-Али представи интересно авторско изследване на тема „Възможности за постигане на устойчив ресторантьорски бизнес“ и възможности за намаляване на хранителните отпадъци в заведенията за хранене.

По темата се получи оживена дискусия, а за целта на работилницата, студентите решиха тест от сайта на „Биоселена“ – „Невидимата страна на храната“, показвайки завидни знания.

Предстои представяне на книжката и пред по-широка публика.

Николай ВЕНКОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново