Студенти от ВТУ изработват образователни ресурси за българско училище във Франция

Публикувано на пн, 30 ян. 2023
1191 четения

Студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ подготвиха и изпращат изработени от тях образователни ресурси в подкрепа на езиковото обучение на българчета в училище „Дора Габе“ във френския град Тулуза. Деница Георгиева, Маргарита Тимотеева, Пепа Михнева и Ипек Рушидова учат магистратура по образователна програма „Предучилищна и начална училищна педагогика“ на Педагогическия факултет, а техен преподавател и ръководител е доц. д-р Катя Симеонова. Четирите студентки с много старание и любов подготвиха интерактивни, сензорни листи от така познатите развиващи тихи книжки по теми, обсъдени с учителите в училището. Те са съобразени с нуждите на езиковото обучение и интересите на децата, а всичките им елементи са зашити, за да се осигури пълна безопасност и многократна употреба в класната стая, разказа преподавателката от ВТУ. Инициативата за изработване на учебни ресурси е част от иновативния „Маратон за герои“ на Педагогическия факултет на великотърновската алма матер, познат вече и в много съботно-неделни училища извън България.
„Вдъхновихме се от идеята, представена ни от доц. Симеонова, да подпомогнем езиковата подготовка в българското училище. Още повече че тя ни разказа за сътрудничеството на факултета с него, за нейното посещение там през месец октомври 2022 г., за практиката на наша състудентка в училището и за всички предизвикателства пред учителите в процеса на ограмотяване на майчиния български език на децата. За нас е много важно да научаваме за истинските предизвикателства в професията. Радваме се на възможностите да се докоснем до колкото може повече деца и техните уникални светове“, споделиха студентките, някои от които вече работят като учители, но да участват по нов, различен и най-вече собствен начин в обучението на българчета зад пределите на страната е повече от вълнуващо за тях.
„Радваме се на възможността да подкрепим и деца, и учители зад граница, още повече че и преди съм участвала в „Маратон за герои“ и се радвам, че иницативата се развива толкова ползотворно и успешно“ – разказа Ипек, която е носител на годишната награда за отлични студенти на банка „Алианц“ през месец декември 2020 г.
„Ние със студентите продължаваме да внасяме така необходимата промяна в подготовката на учители – повече практикуване по много и различни начини, повече възможности за интегриране на конкретно учебно съдържание с оригинални, иновативни педагогически технологии и разширяване на възможностите за използване на обучението с отдалечен достъп, защото опитът е най-големият учител“, смята доц. Симеонова, която представя идеите и дава насоки за дизайна на маратоните, а студентите в екипи ги разработват и обогатяват. Тя добавя, че общуват често и репетират много, защото знаят, че трябват конкретни действия. До сега най-активно и най-продуктивно е сътрудничеството им с няколко български училища зад граница: „Дора Габе“ в Тулуза, Франция, „Васил Левски“ в Катерини и Йерапетра, Гърция, „Райна Княгиня“ в Дъблин и Туламор, Ирландия, училището в Рим и Колеферо, Италия, „Аз Буки Веди“ в Кьолн, Германия. Зад тази успешна съвместна работа стоят и техните ръководители: Камелия Трибулен-Конакчиева, Мериам Пашова, Зорница Гоган и Мариола Георгиева.
„Резултатите са отлични и удовлетворението сред всички – учители, ученици, студенти, е много голямо. Продължаваме с маратоните и отвъд тях. Ще изработим още материали и ще подкрепим радетелите на българския език и култура в още български училища зад граница“, сподели доц. Симеонова и разкри, че освен креативните образователни материали, които подаряват, Деница, Маргарита, Пепа и Ипек ще се включат в учебния процес на училището в Тулуза през пролетта и ще могат не само да обучават децата, но и да видят използването на материалите в реална среда.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново