Студенти от различни държави са на стаж в старата столица

Публикувано на вт, 18 юни 2019
162 четения

Работна среща със студенти от различни държави започна във В. Търново. Те следват в няколко британски университета и са дошли да проведат летните си стажове в заведенията за социални услуги на Общината.
“Още преди три години заедно с Мирела Великова, която е била студентка във Великобритания и продължава своето обучение, направихме едно партньорство между Община В. Търново, ВТУ и университети в Англия. Първата година дойдоха едва 5 участници, втората 15, а тази са 30. За нас е радостно, че броят им непрекъснато расте. 20 от тазгодишните стажанти вече са тук и ще пребивават във В. Търново 4 седмици. През 2016 г. дошлите английски студенти бяха от различни специалности, но преди всичко хуманитарни. Сега в групата, която току-що посрещнахме, има и криминалисти. Освен за теоретични дейности, по време на техния стаж те са разпределени по график с посещения в местата, свързани с услуги за деца и възрастни хора. Като новост тази година е включено и посещение в затворническото общежитие”, разказа Росица Димитрова, директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване” към Община В. Търново.
Тя определи тези практики като изключително полезни както за студентите, така и за потребителите на социални услуги. Предвид по-дългото пребиваване и наличието на две групи през 2019 г. ще има възможност за повече съвместни събития. Всяка година подборът на чуждестранни студенти, който Мирела Великова прави по тази програма, не включва повторяемост на участниците. Разказите на специализанти, идвали във В. Търново, водят ежегодно нови млади хора, желаещи да се обучават в болярския град.
Росица Димитрова уточни, че ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” също е част от програмата. Участниците в нея получават сертификати за практическия си стаж както от университета, така и от кмета на Общината.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново