Студенти направиха сайт със съкровищата на 150 читалища в областта

Публикувано на ср, 1 февр. 2017
309 четения

Ценните експонати, които съхраняват в музейните си сбирки читалищата в област В. Търново, вече са събрани на сайта “Открий съкровища”. Онлайн платформата е разработена от студенти и докторанти от ВТУ. Младите хора са обиколили 21 градски и 129 селски читалища в региона с идеята да идентифицират къде съществуват музейни сбирки. Всяка от интересните находки е описана, заснета и филмирана и може да се види на дигиталната карта.
Информационният портал е създаден в рамките на мащабния проект “Открий съкровище!”, който се реализира от Центъра за етнология и културна антропология и студентския клуб “Старопрестолни етнолози” в партньорство с клуб “Млади таланти” при ВТУ. “Негова основна цел е да покажем в България и по света съкровищата на материалното ни културно наследство, които се пазят и представят в малките читалищни или училищни музейни сбирки в областта. Това е нашият принос за допълване на знанието за материалната ни култура и за обогатяването и разнообразяването на туристическите маршрути”, обясни проф. днк Маргарита Карамихова.
В проучването са участвали 50 студенти и докторанти от специалностите “Етнология” и “Културен туризъм” на Историческия факултет. Те са направили експертна оценка на паметниците на материалното културно наследство и въз основа на това предлагат програма за развитие на отделните музейни сбирки.
С изпълнението на този проект искаме да започнем дискусия за този тип позабравени съкровищници на националната и локалната култура и история, подчерта проф. Карамихова.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново