Студенти и докторанти от ВТУ представиха маскарадните обичаи от страната и чужбина

Публикувано на вт, 28 окт. 2014
359 четения

Вещици, феи, войници, мафиотски босове и страшни чудовища се забавляваха заедно снощи, само няколко дни преди традиционния маскарад за Хелуин. В шарените костюми се бяха преобразили студенти и докторанти по етнология от ВТУ, които членуват в клуба “Старопрестолни етнолози”. Преди веселата част младите хора представиха маскарадните традиционни и съвременни празници и обичаи от страната и чужбина. Своята отворена лекция те бяха озаглавили “Новите дрехи на карнавала”. Събитието беше организирано съвместно с Центъра за етнология и културна антропология на ВТУ.
“В миналото, когато вярващите празнували Хелоуин като нощта на Вси светии, те приемали съществуването на Дявола много буквално. Затова, за да се преборят с него, те атакували това, което довело до изгонването му от Рая – неговата гордост. Така те започнали да се обличат като него, но правели костюмите си с цел да му се присмиват. Колкото по-комични били те, толкова по-голяма била вероятността рогатият да бъде прогонен”, обясни докторантът Десислава Рангелова. В своята презентация тя разказа за традиците на древните келти, откъдето води началото си и празнуването на Хелоуин. Според нея този празник е културен феномен, който напуска границите на Великобритания, и благодарение на търговските трикове на транснационалните компании вече е популярен в цял свят.
Как традиционната религия у нас гледа на маскарада – кукерите по Сирни Заговезни, по Рождество Христово и Хелоуин, представи докторантът Илия Вълев. Студенти разказаха подробно за българските маскарадни обичаи и кукерските игри.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново