Струмишкият митрополит Наум е новият почетен доктор на ВТУ

Публикувано на ср, 7 Ное. 2018
219 четения

Струмишкият митрополит Наум е новия почетен доктор на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Той бе удостоен с почетните инсигнии – ритуална тога, почетен знак и диплома, на тържествена церемония, която е част от програмата за 55-годишнината от основаването на ВТУ. Награждаването му е по предложение на два факултета – Богословския и Историческия, и с решение на Академичния съвет.
“Званието почетен доктор на ВТУ се връчва на Негово Високопреосвещенство проф. д-р Наум Илиевски, митрополит Струмишки, за безспорните му заслуги към православната църква като един от видните съвременни богослови, учени, писатели и преводачи. Както и за неговия принос в развитието на българо-македонските отношения и утвърждаването на духовните, културните и академични връзки на ВТУ”, обяви ректорът на търновската алма матер проф. Христо Бонджолов.
Митрополит Наум е сред най-уважаваните и авторитетни личности на Македонската църква. Роден е на 17 декември 1961 г. в Скопие, а през май 1987 г. става послушник в манастира Григориат на Света гора. В 1991 г. се замонашва и е подстриган в голяма схима от игумена на Григориат архимандрит Георгий Капсанис. Три години по-късно е ръкоположен за йеродякон от митрополит Алексий Трикийски и Стагийски. На 27 август 1995 г. е ръкоположен за епископ на Македонската православна църква и ден по-късно Светият архиерейски синод го въдворява за митрополит на Струмишката епархия. Благодарение на него е възобновен духовния живот в епархията, възстановени са множество църкви и манастири. Усилено развива издателската, културната и хуманитарната църковна дейност. Митрополит Наум е завършил право в университета в Скопие, а след това и Богословския факултет във висшето училище. Защитил е също докторска степен в Софийския университет “Св. Климент Охридски” в София. Автор е на 14 книги с пастирски послания, поучения, беседи и аскетично-исихастки есета, две от които са преведени на английски език. Владее гръцки, английски, руски и български език.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново