Стотици вярващи почетоха храмовия празник на Преображенския манастир

Публикувано на ср, 7 авг. 2019
363 четения

Стотици миряни се стекоха по традиция на храмовия празник в Преображенския манастир край В. Търново. Група туристи от Франция бяха съчетали обиколката си из България с посещение на святото място. Десетина младежи от Беляковец бяха дошли пеш, а организирано с автобус от Павликени пристигна група от хора с увреждания, някои от които за пръв път посещаваха манастира.
“Ние сме членове на Клуб на хората с увреждания от Павликени. Всички търсим спасение, очакваме помощ от Господ и се надяваме да чуе молитвите ни. От 1 януари 2019 г. нашият клуб е с нов уредник. Организацията ни вече е по-голяма и продължаваме да работим за обединяването на всички инвалиди. Искаме да покажем, че сме част от обществото и че ни има. На този хубав празник 30 човека дойдохме в Преображенския манастир с надежда за изцеление”, каза Нора Стоянова, която е организирала екскурзията.
“Днес е свещен празник. Според народните поверия небето се отваря и трябва всеки да си пожелае нещо. Това, което си поискаме, ще се сбъдне. Днес за първи път се откъсва грозде и след освещаване се раздава на хората за здраве. Аз също съм донесла гроздове от нашата лоза”, сподели Йорданка Иванова.
“Днешният ден е единият от празниците, които ни показват Иисус като истински Бог. Той е свързан с преображението Му, когато се показва на учениците Си в божествен образ. В същото време празникът символизира преображението на човека към по-добро. Всеки трябва да отбележи този ден с голяма радост”, каза Валентин Тодоров.
Ангел Мъглов още от дете посещава Преображенския манастир, който е в близост до Самоводене, откъдето е той. Разказва, че идва на това място за разтоварване и единение не само с красивата природа, но и с църквата. За празника да запали свещичка за здраве е пристигнала и Величка Кръстева от Габрово. Яна и Ана Пеневи са баба и внучка и са дошли заедно. Детето живее в София, като бащата е от В. Търново, а майката от Лом. Малкото момиче всяка неделя посещава църква. Мартин Лару е на 10 години и също е дошъл с баба си. Той пък живее със своето семейство в САЩ.
По традицията този празник се готви риба, тъй като се пада в Богородичен пост. В Преображенския манастир в приготвянето на курбана участват около 15 човека, тъй като ястието е около 300 литра и технически е невъзможно да се направи от по-малко хора. Те правят и красиво украсен и вкусен парастас от жито. Освещава се първото грозде.
“Курбанът представлява рибена чорба, която се приготвя от шаран, който подготвяме от предния ден. Днес добавяме много зеленчуци и подправки. Слагаме моркови, пиперки, лук, магданоз, червен пипер, люти чушки. Готвим на открит огън, като от това вкусът става специфичен и неповторим. Много хора казват, че няма къде другаде да опитат толкова вкусна рибена чорба”, разказа главната готвачка на курбана.
Тържествена света литургия за празника отслужи игуменът на манастира архимандрит Георги. Храмът се оказа тесен за всички, пожелали да отправят молитвите си и да запалят свещички за здраве и благоденствие. След службата бяха осветени вода, рибен курбан, грозде, жито и питка, които са задължителни за празничната трапеза на Преображение Господне.
6 август е денят, в който денят започва да намалява и студовете приближават. Още два манастира, единият в Свищов, другият в еленското село Марян, празнуват и посрещат миряни на тази дата.
Николай ВЕНКОВ, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново