Стотици търновци видяха скривалището на Левски

Публикувано на вт, 19 Февр. 2019
1088 четения

Стотици великотърновци посетиха къщата, в която е отсядал Апостолът на свободата – Васил Левски, за да видят едно от скривалищата му. Тя бе отворена за безплатни посещения по случай 146 години от обесването му. Цели класове от местните училища, семейства и много граждани се възползваха от поканата на собствениците да разгледат старинната къща. В нея са се провеждали заседанията на местния революционен комитет и са се събирали едни от най-бележитите български революционери. Принадлежала е на най-близкия съратник на Дякона във В. Търново – Христо Иванов – Големия.
Къщата е купена от негов потомък, след което става собственост на родолюбиви търновци. Съзнавайки историческата ѝ стойност, те я възстановяват, запазвайки в максимална степен нейната автентичност.
Най-голям интерес за посетителите представляваше скривалището, което е било и таен изход. По него Левски, в случай на опасност, е имал възможност да достигне до намиращата се наблизо р. Янтра.
Множество информационни пана по стените разказват част от историята, свързана с личностите, намирали подслон там, в къщата.
“По абсолютно потвърдени данни това е било едно от основните места на революционния комитет. Тук са се събирали хора като Васил Левски, Ангел Кънчев, Матей Преображенски, Димитър Общи…”, разказа Дончо Бораджиев, който през целия ден посрещаше посетителите. “Скривалището е непокътнато, както си е било, така сме го оставили”, допълни домакинът. Той също така напомни, че в парк “Дружба”, където са били старите гробища на В. Търново, се намира и гробът на Христо Иванов – Големия, а в близост до къщата през 1984 г. в негова чест е издигнат бронзов паметник в цял ръст.
Преди да се превърне в къща за гости, сградата е претърпяла не една и две промени. В определен период там са давани стаи под наем, а едно от помещенията е било известно с наименованието “Хола”, тъй като там са се събирали хора на изкуството.
Сред множеството посетители бе и младо семейство, което разказа, че са се запознали именно тук. Двамата се върнаха в спомените си и показаха на детето си откъде е започнала тяхната любов.
Собствениците на къщата увериха, че предвид големия интерес ще продължат да предоставят възможност на великотърновци и гостите на града да посещават мястото, за да се докоснат до духа на Апостола и неговите съмишленици.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново