Стотици се стекоха за откриването на Националния събор на овцевъдите

Публикувано на сб, 6 май 2023
2119 четения

Качествени фермерски продукти, димящи  скари и чевермета, занаятчии и майстори от цялата страна са само част от богатата програма на Националния събор на овцевъдите. Още рано сутринта поляните край Петропавловския манастир се изпълниха със стотици хора, дошли за откриването на събитието. Сред официалните гости бяха областният управител инж. Георги Гугучков, народни представители, кметове, представители на институции и др.  По традиция съборът започна с изпълнения на кукери и емблематичния оркестър “101 кабагайди”.

“Нека кажем “да” на българските производители, защото в момента са подложени на неимоверен натиск. И те правят всичко възможно, за да оцелеят. Всички тези хора имат нужда от подкрепата на обществото, за да ги има”, заяви организаторът на събитието Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асциация.

“Фактът, че толкова много хора са тук на тези поляни, за да са заедно и да покажат своето производство, да се веселят и да опитат традиционните български храни, значи, че българският дух е жив и несломим. Изберете българското, за да може да пребъде в годините”, заяви кметът на община Лясковец Ивелина Гецова. Своя поздрав отправи и министърът на земеделието Явор Гечев.

“От древни времена в България съборите събират хората, събират животновъдите, за да обменят опит и рецепти за традиционни храни и защото това носи българщината. Всичко, което съм искал да кажа за българските храни е тук. Вкусете ги, вижте ги. Те носят духа на българщината и вкуса на отрудените ръце на фермерите”, заяви Явор Гечев и призова присъстващите да заложат на родните производители. Министърът на земеделието допълни, че заедно с браншовите организации ще стартират кампания, която ще се казва “Уважение за българските фермери”.

В тазгодишното изложение със свои продукти се включиха над 30 животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко. В специално обособена зона за директни продажби се предлага истинско овче и козе сирене, кашкавал, катък, кисело мляко, масло и извара. Посетителите могат да видят на живо и как се приготвя родопската брънза по рецепта отпреди 500 г., а тайната разкрива майстор Салих Паша.

Близо 1000 чистопородни животни

могат да видят посетителите на събора

Животновъди от цялата страна участват със селектираните овце и кози от над 30 породи в специализираните изложения в три обособени зони с обща площ от 1300 кв.м. Най-добрите представители на породите ще бъдат отличени със специални купи, плакети и грамоти, а на 8 май ще има аукцион на овце, кочове и агнета. Участие взе и единствената ферма у нас, занимаваща се с отглеждането на кози за месо от породата Боер.

“Това е единствената месодайна порода в света, тя е южноафриканска. Ние сме най-голямата ферма в Европа за тази порода и всеки път продаваме всички животни, които предлагаме тук. Във фермата отглеждаме около 300 кози майки. Цената на едно яре струва 1200 лв. А килограм трупно месо е 30 лв. Предимствата на породата са в качествата на месото, което е може би едно от най-добрите. То е диетично и има дори по-малко мазнини от пилешкото месо”, разказа управителят на фермата Димитър Камжалов.

Сред най-атрактивните представители е Калоферската дългокосместа коза, от чиято козина се изработват кукерските носии. Тази година за първи път в програмата е включено и състезание за най-дълъг косъм, а участниците са разделени в две категории – за коза майка и за пръч.

В програмата са включени също атрактивни състезания за майсторско обезкостяване на агнета, ръчна стрижба и ръчно доене. А за победителя в състезанието за най-тежък коч е предвидена награда в размер на 1000 лв. В изложението могат да се видят също кучета и конетежковози, които отново ще демострират своите сила и издръжливост.

Над 2500 фолклорни изпълнители ще се изявят на двете сцени по време на съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце”. Самодейците ще представят и различни обреди и обичаи, свързани с празника Гергьовден, автентични геги, хурки и обредни хлябове. В програмата са включени хоротеки, изпълнения на Мария Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. Сред атракциите са демонстрации на старовремска кухня в шоуто “В търсене на изгубения вкус” и разнообразни кулинарни зони и чевермета.

За първи път тази година е включена и изложба от 18 пана, представящи овцевъдството в различни аспекти на живота – изкуство, филми, музика и др. На поляните край Петропавловския манастир е показана специализирана селскостопанска техника, оборудване, фуражи и селскостопанска литература.

Националният събор на овцевъдите продължава до 8 май включително. Той се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация “Наследство в бъдещето” със съдействието на Министерство на земеделието.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново