Столичанин вдъхна живот в старото училище на Караисен

Публикувано на вт, 17 юли 2018
1294 четения

Пламен Иванчев, който е роден и живее в София, вдъхна живот в изоставеното старо училище на Караисен. Той е инициатор да бъде ремонтиран физкултурният салон на школото, за да се превърне в спортна база за жителите и децата в селото. Особено през лятото Караисен се оживява, идват млади хора при роднини, а също и гости. Но сега благодарение на дарители и сдружение “1процент Промяна”, тази идея вече е факт.
На 14 юли възроденият физкултурен салон беше открит тържествено. След това в него се проведоха състезания по тенис на маса, в които участваха 17 души, а също и спортни игри по танцовото и бойно изкуство капойера, като първите уроци на децата предаде известният инструктор Parafuso Коста Щерев. Той е основател на Cordao de auro – най-многобройната група за деца и възрастни в България по капойера. С този спорт се занимава и Пламен Иванчев. А Щерев да гостува в Караисен е голяма чест за селото.
Младите хора вече са запознати с една интересна възможност да спортуват, но това не е само спорт, а философия, танц, традиция, история, начин на общуване, изкуство. Бойният танц идва от Бразилия и в превод означава висока трева. Първоначално там се е практикувал от черните роби, пристигнали от Африка. По този начин те изразявали своето негодувание срещу господарите си. Пламен обясни, че Щерев работи активно за развитието на капойера в България с откриване на нови школи за деца и възрастни, а също така и с демонстрации.
Идеята да бъде ремонтиран салонът в Караисен се ражда преди месеци. Още повече че селото е свързано с живота на Пламен, тъй като има баба и къща в Караисен. Като малък прекарва ваканциите си тук и досега не спира да посещава това място, което много му харесва. Той разказа, че първо се уверил, че старото училище има стабилна сграда. Макар да е изоставена от много години, не е опасна. Затова се заема с ремонта на физкултурния салон. В началото сам чисти помещението, изнася купища с натрупани боклуци. Става ясно, че е необходимо боядисване на стените, смяна на елинсталацията и изпочупените прозорци, а също и обновяване на дограмата и частичен ремонт на покрива. Дворът, буренясал за толкова години, също има нужда от почистване. Всичко това вече е направено и с помощта на труда на млади хора от селото. Един от тях е Людмил Дешев. За цялостния ремонт на салона са вложени над 5000 лв., осигурени от дарителите, чрез сдружение “ 1 процент Промяна”.
Пламен обясни, че за ремонта на салона инициирал дарителска кампания в интернет. Тя била забелязана именно от това сдружение, което поело инициативата. Организацията провежда благотворителни кампании, които насочва към добри дела и промяна. Така тя приема благородната инициатива на младия мъж да подари на хората в Караисен куп щастливи мигове и да създаде един кът на промяната в Павликенско.
Това не е първата инициатива на Пламен, с която помага на селото. Миналата година той откупува плевенската постановка “Женитба”, която гостува в Караисен. В нея участва известният актьор Николай Урумов. Посещават я доста хора и веднага след представлението много от тях питат, кога пак ще има театър в Караисен. Именно това ме мотивира сега на 14 юли в селото да гостува театралната постановка “Шега в две действия”, каза Пламен. Тя обединява две малки комедии – “Мечка” и “Предложение” по Антон Павлович Чехов. Театралите са студенти от НБУ, обединени в проекта “Театърът, близо до теб”, който включва гастроли на спектакли в населени места, където няма театър и липсват театрални събития. Героите в това сатирично и изключително забавно представление спорят яростно за достойнствата на мъжа и жената, които се опитват да измъкнат дребни облаги, заместват истинските ценности с мними, забравяйки, че житейското време изтича, че човешката близост е по-ценна от техния инат. Пламен допълни, че постановката е гостувала по негова покана, на кметството и местното читалище “Добра Надежда”.
Младият мъж не скри, че има още идеи, свързани със спорта и културата в Караисен. Някои от тях са и за облагородяване и популяризиране на селото. Искам да привлека повече хора в идеите и те да са с различен трудов и житейски опит. Да се обединим в нещо като сдружение, но без хартия, защото реално хартията не прави действията. И като пример да представя успешния проект по ремонта на физкултурния салон, заяви Пламен. Но главната идея е по-важна – да провокирам хората от всички възрасти и най-вече младите да се включат в тези идеи. Искам да разбера тяхната активност, а не само да ми казват “браво”, е категоричен родолюбецът.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Деси Николова
Калин Чакъров

loading...
Пътни строежи - Велико Търново